akadálymentes verzió
 

Helyi élelmiszerek, élelmiszer-kilométer

Az élelmiszer-kilométer az adott élelmiszerek által megtett távolságot jelenti, a termelőtől a fogyasztó asztaláig.
Egyszerűbb esetben, pl. egy Dél-Olaszországból származó őszibarack esetében viszonylag könnyen nyomon követhető folyamatról beszélhetünk, azonban összetettebb, többszörösen átalakított/feldolgozott, több alapanyagból álló termék esetében (még akkor is, ha az adott termék látszólag egyszerű – gondoljunk például egy joghurtra) egészen nagy lehet az összetevők, illetve a késztermék által megtett út. Természetesen az, hogy pl. egy lengyel tejtermelő által termelt tejből egy németországi gyár joghurtot állít elő, amelyet Olaszországból származó gyümölcskoncentrátummal ízesítenek, majd a termék Magyaroszágon és Szlovákiában kerül a piacra, csak abban az esetben képzelhető el, ha a közlekedési, szállítási megoldások ezt gazdaságosan lehetővé teszik.
 
A nagyobb távra történő szállítás azonban lényeges környezetterheléssel jár. A fogyasztók jelentős része komolyabban valószínűleg nem gondol bele ezekbe a folyamatokba, és szisztematikusabb utánajárás nélkül ezek az “apróságok” nem igazán látványosak. Érdemes tehát utánanézni, feltérképezni a termék útját,  valamint vizsgálni a korábbi termelési, feldolgozási, átalakítási folyamatok környezetterhelését is !
A fogyasztók döntő többsége azonban, függetlenül az esetleges negatív hatásoktól és környezetterheléstől, örül a kereskedelmi egységekben található széles termékválasztéknak, amely egyébként sok esetben alacsonyabb áron érhető el a boltok polcain, mint a hasonló jellegű hazai termékek köre.
 
 Miért fogyasszunk helyi termékeket?
1. Ízleld meg a különbséget!
A környékbeli gazdák piacán a legtöbb helyi terméket 24 órán belül szedik. Éretten, frissen és ízének teljességében kerül asztalodra, nem úgy, mint a bevásárló központokban kapható élelmiszerek, melyeknél gyakori, hogy hetekkel, akár hónapokkal korábban szedték. Az otthonunkhoz közel előállított termékeknél ezen felül könnyebb az ízre összpontosítani, mint arra, hogy kibírja az ipari begyűjtést és a cudar szállítási körülményeket.
2. Tudd, hogy mit eszel!
Manapság az ételek beszerzése bonyolult. Vajon milyen rovarölőket használtak? Lehet hogy az a kukorica génkezelt? Az a csirke egy réten kapirgálhatott, vagy egy ketrecbe préselve tengette életét?
Azok, akik környékbeli termékeket fogyasztanak, könnyebben kapnak válaszokat.
3. Találkozz a szomszédjaiddal!
Helyben bevásárolni társasági dolog. Aki egy helyi piacon veszi ételeit, tízszer olyan gyakran elegyedik társalgásba, mint az élelmiszerüzletekben vásárló társa.
4. Érezd az évszakokat!
Ha helyi termékeket eszel, azt eszed, ami az adott évszakban megterem. Emlékezni fogsz arra, hogy a cseresznye a nyár íze.
Idénynövények táblázata
5. Fedezz fel új ízeket!
Ettél már csicsókát? És kövér porcsint, fürjtojást, netán szedermálnát? Ezek csak egy töredékét képviselik a (számunkra) új ízeknek, melyeket egy évnyi helyi ételekkel való kísérletezgetés után kipróbálhatunk. Számold meg az élelmiszerüzletben kapható körtefajokat, legfeljebb, három. Kis majorságokon még életben tartanak 300 további fajtát, miközben több mint 2000 fajta esett áldozatául az egyformaságba való rohamunknak.
6. Fedezd fel hazádat!
A helyi gazdaságok felkeresése olyan, mintha turisták lennénk hazai pályán, rengeteg csemegével az úton.
7. Mentsd meg a világot!
Egy  helyi termékekből kialakított éttermi étrend 17-szer kevesebb „olajat, benzint” fogyaszt (termesztéshez, szállításhoz), mint egy olyan, amelyik az országon keresztül-kasul szállított termékekből építkezik.
8. Támogasd a kis gazdaságokat!
Azt tapasztaltuk, hogy társadalmi helyzetétől függetlenül sok ember arról álmodozik, hogy megmunkálja a földet.  Az olyan térségekben, ahol nagy az élet a helyi piacokon, újra éledeznek a családi gazdaságok.
9. Légy egészséges!
Egyél több zöldséget, szezonális gyümölcsöt, kevesebb iparilag előállított terméket; az eredmény: az ételek sokkal szélesebb választékát fogyasztjuk, s ezeket a tápérték szempontjából legjobbkor.
 Helyi piacokról vásárolt termékekkel, és a főzés elejétől kezdve soha nem érezzük úgy, hogy számolgatnunk kellene a kalóriákat.
10. Hogy legyenek emlékeid!
Egy barátokkal töltött lekvárfőzés, szüretelés  mindig értékesebb, mint a legújabb szenzációfilm.
11. Legyen izgalmasabb az utazás!
Amint a helyi ételek függője leszel, mindenhol fel akarod majd fedezni, ahova csak mész.

Idénynövé