akadálymentes verzió
 

Mi az, hogy hulladékmegelőzés?

A fogyasztói társadalom végterméke a hulladék, ami súlyos terhelést ró a környezetre; arra a világra, amiben majd gyerekeink és unokáink is élni fognak.
 
A hulladéktermelés nagyobb része az iparból származik, kisebb – ám folyamatosan növekvő részét – mi, kisemberek adjuk.
 
Valójában az ipar is nekünk, fogyasztóknak termel, mi vagyunk a lánc végén. Azt valóban fontos megérteni, hogy a szelektív gyűjtés segít a hulladékot eltéríteni a lerakóktól és égetőktől, és a benne rejlő anyagot újrahasznosítással visszanyerhetjük, de az újrahasznosított termékeket meg is kéne venni.
 
Ettől azonban nem lesz kevesebb a szemét, ugyanis az összes háztartási hulladéknak alig több mint 10%-át gyűjtjük külön, miközben az összes hulladékunk mennyisége folyamatosan nő.
 
Az igazi hulladékcsökkentés az, amikor a mindennapi életünk során elérjük, hogy minél kevesebb dolog legyen, amit ki kell dobnunk. Vagyis a boltban a tényleges szükségleteinkre és nem a reklámokra hallgatunk, eleve nem veszünk agyoncsomagolt holmit, olyan árut keresünk, ami környezetbarát módon készült, ha valami elromlik megjavítjuk, ha valami feleslegessé válik, elajándékozzuk, csereberén továbbadjuk.
 
A szerves anyagokat komposztáljuk és a komposztot visszajuttatjuk a természetbe. 
 
A tárgyainkat olyan sokszor, olyan sokan és olyan hosszú ideig használjuk, amennyire csak lehet.
 
Ez az igazi hulladék-megelőzés.
 
Az a legjobb hulladék, ami nem is keletkezik!
Gondoltál már rá, miközben ráléptél a kukapedálra, hogy épp most dobod be az utóbbi 365 nap háromszázadik kg-nyi szemetét?
Csak a sajátodat összeszámolva. Ebben anyué, apué, a tesódé és a nagyié még nincs benne!
Körülbelül 300-310 kg lakossági szemét jut ugyanis egy évben átlagban egy-egy lakosra Magyarországon.
Ez annyi, mint három nagyobb méretű nehézsúlyú boxoló tömege, másképp fogalmazva olyan, mintha naponta kicsit kevesebb mint egy kg kenyeret mindenki a szemétbe dobna (térfogatban persze ezeknek a szemét a sokszorosa).
 
Akkor sem szívderítő a helyzet, ha ennek egy részét szelektív begyűjtést követően újrahasznosítják, hiszen nem lehet mindent 100 %-osan újra feldolgozni, arról nem is beszélve, mennyire költséges és energiafaló eljárás ez a folyamat is, és előbb-utóbb az újrahasznosított anyagok is a kosarunkba majd a szemétre kerülnek.
 
Tehát azt a legfontosabb szem előtt tartani, hogy a szelektív gyűjtés ugyan segít, hogy a hulladék ne azonnal a lerakókban vagy az égetőkben kössön ki, de ettől  nem lesz kevesebb a szemét.
 
 A rengeteg hulladéknak a nagy része teljesen feleslegesen kerül már a kosarunkba is. Ugyanis a reklámok tudatmódosító hatására ész nélkül vásároljuk a hipermarketekben a csomagoló anyagok tömegét és az újabb, rövid élettartamú, ámde kedvező árú használati cikkeket, amik hamar a szemétben végzik.
 
Hazaviszünk egy bevásárlás alkalmával tucatnyi nylon szatyrot, sok-sok akciós konzervdobozt, kólás palackot, csipszes zacskót, tejes dobozt stb.
 
 Ezek előállítása is jelentős környezetterheléssel jár, emellett értékes nyersanyag kell a gyártásukhoz, és a vásárlás végén a fizetni való összegét is a sokkoló irányba befolyásolják.
 
A cél tehát az, hogy a mindennapjaink során minél kevesebb olyan dolog legyen, amit ki kell dobni. Ha a boltban a családdal a tényleges szükségleteknek és nem a reklámoknak megfelelve vásárolunk, ha valami feleslegessé válik, elajándékozzuk vagy elcseréljük, ha elromlik, először megjavíttatjuk, a tárgyakat többen és hosszú ideig használjuk, akkor nem csak a családi kasszában marad majd több pénz (akár egy kisebb családi kirándulás árával), de a környezetet is védjük, az ökológiai lábnyomunk is csökken.
 
Ez a legegyszerűbb, legkevésbé idő- és energiaigényes megoldás a szemétkérdésre, hiszen csak  kicsit gondolkodni kell hozzá.
Ez az igazi hulladékmegelőzés! 
 
Íme néhány tipp a hulladék-megelőzésére (minden link a Hulladék Munkaszövetség, a HUMUSZ oldalára visz ahol bővebben is olvashatsz a témáról):
Ami elromolhat... azt meg is lehet javítani
Vásároljunk tartós, javítható termékeket. Ezek később kerülnek a kukába, így kevesebb lesz a szemét.
Csomagolás
Ha odafigyelünk arra, milyen csomagolásban vásároljuk meg a termékeket, akkor jelentős mértékben csökkenhet a háztartásunk, családunk által "termelt" hulladék mennyisége.
Kerüljük az egyszer használatos termékeket!
Használjunk olyan dolgokat, amit használat után nem kell a kukába dobni.(pl.:textiszalvéta)
Szelektív hulladékgyűjtés
Lehetőség szerint válogatva gyűjtsük a hulladékot!
Ne dobd ki, add tovább!
Feleslegessé vált tárgyainkat adjuk tovább. Vásároljunk, csereberéljünk használt holmikat.
Nejlonzacskó helyett
Ajándékvásárlási körútjainkra is vigyünk magunkkal vászontáskát!
Vendéglátás környezettudatosan
Kevesebb szemetet a konyhában és az ünnepi asztalon is!
Veszélyes hulladékok
 „Termeljünk” kevesebb veszélyes hulladékot. Ami keletkezik, azt adjuk le gyűjtőhelyeken!
Kerüljük a "túlcsomagolt" árukat.
Karácsonykor vágott fa helyett díszítsünk élő fenyőt, vagy válasszunk alternatív megoldásokat.
 
Szemetelj kevesebbet!
Írj a papír mindkét oldalára, komposztálj, legyen saját zacskód és üveged, ne vásárolj agyoncsomagolt termékeket, inkább javíttasd meg, minthogy kicseréled!
 
Komposztálj! Hasznosíts újra!
Az újrahasznosítás mind az energiát, mind a hulladékot csökkenti.
 
Tudatos vásárlás
Nem kell ahhoz fejre állítanunk az életünket, hogy környezettudatosabbak legyünk. Íme, néhány olyan apró trükk, ami nem követel nagy áldozatot, segítségükkel azonban zölddé varázsoljuk háztartásunkat, kevesebb szemetet termelünk, tudatosabban fogunk fogyasztani és még meg is takarítunk.
Íme néhány tipp a tudatos vásárlóvá váláshoz:
Tudatos vásárlás
Legyünk tudatos vásárlók! Csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van.
Csak természetesen
Használati tárgyaink, eszközeink beszerzésekor részesítsük előnyben a természetes anyagokból készült termékeket!
Vegyszerek a háztartásban
Amennyire csak lehet, kerüljük a vegyi anyagokat vagy azok hozzáadásával készült termékeket!
Ökocimkék, minősítések
Tájékozódjunk a megvásárolni kívánt termékekről! Keressük a környezet- és állatvédelemre utaló termékjelzéseket, címkéket.
Válaszd a hazait!
Keressük a hazai, a helyi termékeket, hogy kisebb legyen a környezetterhelés!
Használt holmik
Ha lehet, vásároljunk használt holmikat! Ez az egyik leginkább környezetkímélő megoldás.
Helyi terméket - ajándékba is
Részesítsük előnyben az alternatív, helyi, egyedi készítésű ajándékokat a sorozatgyártott, külföldi, ipari, stb. előállításúak helyett.
 
Tegyük a helyükre a dolgokat!
Mi tehát a megoldás? Figyeljünk oda a később szemétté váló anyagok, eszközök használatára, ne vegyünk (vagy lehetőleg minél kevesebbet) olyan dolgokat, amik részben vagy egészben, rövid használat után a szemétben végzik. Ha mégis keletkezik valamennyi hulladék, ne dobjuk ki azt, ami nem szemét! Gondolkodjunk! Ami újrahasznosítható, azt  gyűjtsük külön, szelektíven, vigyük el a hulladékszigetekre vagy a hulladékudvarokba!