akadálymentes verzió
 

18. nap - május 14.


17 nap után végre ma reggel újra megláttam az Ökocentrum tetejének óriás madarát. Intenzív hetek vannak mögöttem. Rengeteg küzdelem, fájdalom. Vörösre sütött a nap, megvert az eső, összetörte a hátsómat a 100 éves kerépkárnyereg. De mindez feledhető, mert rengeteg szeretetet, figyelmet, mosolyt, örömet kaptam a Tiszavölgyben. Így a végén érdemes mérleget vonni és átgondolni, összefoglalni, hogy miről is szólt ez a szűk 3 hét.

Számokban:
1200 kilométert tettem
160 települést kerestem fel
több, mint 10.000 Tisza menti lakost, gyereket tájékoztattam személyesen a Tiszavölgy Kalandtúráról és a fenntarthatósági információkról
200-an ültek fel a velocipédre, ebből 65 polgármester
szinte elhasználtam egy bőr csizmát és egy nadrágot (a 100 éves parasztingek köszönik még jól bírják)

Örülök, hogy újra láttam a sok ismerős arcot és jó volt találkozni azokkal a polgármesterekkel is, akik csak most kezdték az első ciklusukat. Köszönöm, hogy mindig szívesen, barátként fogadtok, talán méginkább úgy, mint egy hozzátartozót. Úgy is érzem magam. Hozzá tartozom már a Tiszához. Annyit áztattam magam a habjaiban, nyeltem a töltések porát, szívtam magamba a tiszai levegőt és a mellette élők érzéseit, aggodalmait, örömeit és szeretetét e vidék iránt, hogy én is már teljesen a részévé váltam. Átérzem a gondokat, de én túl tudok és kell, hogy nézzek a falu vagy a kistérség határán és egyben látom a teljes Tiszavölgyet. Ezért higgyétek el nagyon büszkék lehetünk erra a vidékre, semmivel nem hátrább való az ország bármely, ma talán "divatosabb" tájánál. Nagyon fontos, hogy ti is megismerjétek legalább azt a környezetet, 100-120 kilométeres Tisza szakaszt, ahol éltek. Nézzetek szét, ismerjétek meg jobban egymást, a többi Tisza-menti települést! Ismerjétek meg azt a vidéket, amit be kell, hogy mutassatok a hozzátok érkező vendégeknek, turistáknak. Ezért is szervezzük a Tiszavölgy Kalandtúrát. A Tiszavölgy az ország természeti és kulturális értékekkel legjobban ellátott tája. A Szatmár és a Bereg, ahol a június 8-10 között megrendezendő program zajlik igazoltan az a terület, ahol az országban a legtöbb kulturális érték van. De minden település büszke valamire. Érdemes megismerni az itt zajló változásokat is, tanulni egymástól. Nagy örömömre sok a fenntarthatóságot segítő program: hatékonyabb fűtés az önkormányzati intézményeknél, energiafűz program, komposztálás, egyre több a helyi termék, lekvár, kenyér, tejtermék, aminek nem kell sokszáz kilométert utazni, hogy az asztalunkra kerüljön, segítik a kerékpáros közlekedést. Én úgy gondolom minden településnek kötelessége, hogy részt vegyen a Tiszavölgy Kalandtúrán, hogy hazavigye az összefogás üzenetét és be tudjon számolni arról otthon, hogy milyen is az a Tiszavölgy,  hol is lakunk tulajdonképpen.
Gyertek minél többen a Tiszavölgy Kalandtúrára! Nektek szervezzük! Nem kerül semmibe, sőt ajándékba kaptok egy komplett hét végi programot teljes ellátással. Emellett haza is vihetitek ajándékainkat. Várjuk a nevezéseket!