akadálymentes verzió
 

Közlekedjünk Kerékpárral!
Tanácsok bringázáshoz, kerékpártúrához

A Tiszavölgy Kalandtúrán csak kerékpározni tudók vehetnek részt, akik műszakilag kifogástalanul felkészített kerékpárral érkeznek. A program napi távja 45-65 km, sok megállóval, feladattal és frissítővel, ezért nem lesz megerőltető a leküzdése.
 
Fontos a megfelelő, könnyű, sebességváltós, de erős, nagy teherbírású kerékpár kiválasztása. Szereljük fel hátsó csomagtartóval és az erről kétoldalt lelógó "nyeregtáskával". Helyes, ha a vázra ivókulacsot, előre nagyteljesítményű reflektort szerelünk fel. A kormányra, ill. a vázra ne tegyünk csomagot és a hátunkon se legyen hátizsák, vagy oldalzsák. Gondoskodjunk eső- és napvédő ruházatról. Hosszabb túrán feltétlenül vigyünk magunkkal javító felszerelést, tartalék alkatrészeket is. Ha segítségre van szükségünk a rendezvény kerékpárszerelő csapata azonnal kijavítja a hibát. A kerékpárok rossz műszaki állapota, pl. ha útközben folyton javítgatni kell, teljesen felboríthatja a tervezett útvonal teljesítését.

A kerékpározás ismeretét, a helyes technikát már rövidebb gyakorló túrákon el kell sajátítani. A fizikai felkészülés során meg kell szokni az ülést, a váltott terepen való le- és felfelé történő haladást, a csomaggal terhelt kerékpár tolását, esetleg vállon való vitelét is. Ismerni kell a KRESZ és a csoportos túrázás szabályait.
 
 
 
Kerékpár kötelező felszerelése


 1. Fehér színű első lámpa*
 2. Piros színű hátsó lámpa*
 3. Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)
 4. Két, egymástól független fék
 5. Csengő
 6. Borostyán sárga színű küllőprizma legalább az első keréken
és
 1. Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak látási viszonyok)
 2. Sisak (ha a kerékpáros sisakot visel, és utast nem szállít, lakott területen kívül max. 50 km/h sebességgel haladhat, ám sisak nélkül csak 40 km/h a megengedett maximális sebesség)

A KRESZ által javasolt, de nem kötelező kiegészítők:
 1. A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák
 2. Karos szélességjelző prizma
 3. Visszapillantó tükör
 4. Sárvédő
 
*A kerékpár legfontosabb felszerelése a két lámpa. A kerékpárt előre fehér fényt, hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző fényforrással kell felszerelni. A lámpáknak folyamatos fénnyel kell világítaniuk, a villogás nem szabályos, és büntethető. Mindenképp olyan lámpát vegyünk tehát, amely képes folyamatosan is világítani.
 
 
Többnapos, csoportos kerékpártúra tudnivalói
 
Barátokat, ismerősöket kell toborozni, hogy csapatot alkothassunk.
A csapat tagjainak össze kell kovácsolódnia. Ennek legjobb módja a többszöri együtt túrázás egy-egy napra.
Fontos, hogy a csapat tagjainak edzettségi színvonala közel azonos legyen.
Szintén fontos szempont a kerékpárok műszaki állapota, indulás előtt a kerékpároknak a lehető legjobb állapotban kell lenniük. Az egynapos edzőtúrákat használjuk fel kerékpárunk műszaki tesztelésére és az észrevett hibákat otthon vagy szakműhelyben javítsuk meg.
A túra sikere érdekében el kell fogadnunk a csapatvezető döntéseit, amiket úgy hozott, hogy a többség érdekeit szolgálja.
Fel kell készülnünk arra is, hogy a túra során valamelyik túratársunk kimerül, nem tud tovább menni, esetleg valamelyikünk kerékpárjában történt komolyabb meghibásodás, amit a helyszínen nem tudunk megjavítani. Ekkor segítenek a Tiszavölgy Kalandtúra elsősegélynyújtó és/vagy műszaki szakemberei.
Mindezek a bosszúságok a jó felkészüléssel elkerülhetők.
 
 
 
Mit vigyünk magunkkal és hova pakoljuk?
 
Javasolt a kerékpár hátsó csomagtartójára felszerelni egy úgynevezett hátsó táskát, amely bal és jobboldali oldalrészből és egy felső táskából áll. Praktikus, ha ez a táska vízhatlan. Nem célszerű, ha a táska három része csatokkal van egymáshoz rögzítve, mert azt nehéz rendesen a kerékpárra erősíteni, legyen inkább egybevarrt. A hátsó táskára nylonzsákban elhelyezhetjük a sátrat és a hálózsákot, amit gumipókkal rögzíthetünk. A kormányra szereljünk kormánytáskát, aminek felső részén megfelelő méretű térképtartó van ellátva.
 
 
 
Túra bringás tanulságai
 
 
 1. Csak tökéletesen előkészített bringával szabad elindulni! A lejtőről való nagysebességű leereszkedéskor a legkisebb műszaki hiba is végzetes lehet. A fékek biztonságos állapota a legfontosabb.
 2. Te magad is légy felkészült! Az adott szezonban legalább 500 km teljesítése már kellő edzés lehet. A kerékpártúra nem azonos a városi biciklizéssel.
 3. Ne a legmagasabb és legmeredekebb lejtővel kezdd a túrát! Az első nap legyen könnyű, s azután fokozatosan a nehezebbek.
 4. A hegyre felfelé ne akard mindenáron PANTANI-t szégyenbe hozni! Hajts a saját tempódban, oszd be az erődet, hogy kitartson addig, míg meg nem látod a célpontot. (A cél megpillantása úgyis új erőt ad!)
 5. Erős emelkedőn – ha a forgalom engedi – használd ki az út teljes szélességét. A szerpentin kanyarjainak külső oldala mindig kisebb emelkedésű, mint a belső. Egyenes szakaszon az út két széle közötti "szerpentinezés" könnyíthet.
 6. Sisak, biciklis (nap)szemüveg, esőkabát vagy széldzseki, egy könnyű, meleg pulóver nélkülözhetetlen kellékek. Mostanában elképzelhetetlenül hideg tud lenni, váratlan zivatarra, sőt viharra is számítani kell, még ha a völgyben tombol is a nyár. A lezúgás a hegyről pedig – megfelelő öltözék nélkül – maga a fagyhalál.
 7. A hegyi túra előtt fontos, hogy bőségesen, szénhidrátban gazdag reggeli fogyassz, de ne közvetlenül az indulás előtt és ne túl sokat.
 8. Ha nem egész naposra tervezted a túrát, akkor is vigyél magaddal ennivalót (könnyűt, de energiadúsat). A hosszú, meredek kapaszkodó hihetetlenül ki tud éheztetni.
 9. Innivalóról se felejtkezz el! Mindig két kulacsot vigyél, az egyikben üdítőt, a másikban tiszta vizet. Ne várd meg míg szomjas leszel, rendszeres időközönként igyál néhány kortyot, hogy megelőzd a szomjúságot. (Ugyanezt vonatkozik az evésre is.)
 10. Ha már sok energia befektetésével elküzdötted magad a következő állomásra, ne indulj rögtön tovább! Csodáld meg a Tisza táj különleges gyönyörűségét! Tegyél egy gyalogsétát (legalább addig, míg izzadságod leszárad), s tovább indulás előtt ne felejts el polót húzni!
 
 

 
szervizes gárdája a  
tagjai