akadálymentes verzió
 

SZABÁLYZAT

SZABÁLYZAT
A Tiszavölgy Kalandtúra 4-12 fős csapatok részére meghirdetett 3 napos (péntek-vasárnap) rendezvényekből álló programsorozat, melynek célja a fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésformák megismertetése játékos formában. 
Szervező:
Kalandakadémia Közhasznú Egyesület
Székhely: 4951 Tiszabecs, Kis u. 39.
Postacím: 2601 Vác, Pf. 331.
 
Programnaptár:
A Tiszavölgy Kalandtúra 2012-ben 5 hétvégi rendezvényből áll:
1.      hétvége  Tiszabecs – Záhony hétvége 2012. június 8-10.
2.      hétvége Záhony – Tokaj hétvége 2012. július 6-8.
3.      hétvége Tokaj – Tiszafüred hétvége 2012. július 27-29.
4.      hétvége Tiszafüred – Szolnok hétvége 2012. augusztus 24-26.
5.      hétvége Szolnok – Szeged hétvége 2012. szeptember 7-9.
 
Jelentkezés:
Jelentkezni a www. tiszavolgy.hu weboldalon keresztül online is lehetséges. Emellett a jelentkezési lap letölthető a weboldalról vagy kérésre megküldjük e-mailen, postán.  A kézzel kitöltött jelentkezési lapot szkennelve e-mailen (tiszavolgykalandtura [bejgli] gmail.com">tiszavolgykalandtura [bejgli] gmail.com) vagy faxon a 44/999-250 számra vagy postán (Kalandakadémia Egyesület 2601 Vác, Pf. 331) lehet elküldeni. A nevezési lap kitöltésével a résztvevők igazolják, hogy megértették a programon való részvétel feltételeit és a szabályzat tartalmát magukra nézve kötelezőnek elfogadják el. A Tiszavölgy Kalandtúrát és a fenntartható fejlődést cégek is támogathatják céges csapatok neveztetésével, ennek díja 160.000 Ft/4 fős csapat/hétvége alap szolgáltatások esetén, 200.000 Ft/4 fős csapat/hétvége, amennyiben a szolgáltatás kiegészül falusi vendéglátóhelyen biztosított szállással.

A jelentkezési határidő a minden hétvégi rajt előtti 2. péntek, a szabad helyek függvényében a szervezők a jelentkezési határidőt kitolhatják:
 1. Tiszabecs – Záhony program esetén 2012. május 25.
 2. Záhony - Tokaj program esetén 2012. július 2.
 3. Tokaj- Tiszafüred program esetén 2012. július 12.
 4. Tiszafüred – Szolnok program esetén 2012. augusztus 10.
 5. Szolnok –Szeged program esetén 2012. augusztus 24.
 
A jelentkezés azzal válik hivatalossá, ha a csapat neve, adatai, felkerülnek a www.tiszavolgy.hu weboldalra. Amennyiben leadott nevezés esetén nem szerepel a csapat a listában, újra el kell küldeni a nevezési lapot és annak feladásáról telefonon kell tájékoztatni a szervezőket.
 
Jelentkezés  feltételei:
 
 • Minden hétvégére térítésmentesen 350 fő nevezhet.  Amennyiben a keret betelt további ingyenes jelentkezést nem tudunk elfogadni.
 • Ugyanaz a személy az 5 rendezvény közül egyen vehetsz részt térítésmentesen.
 • Az ingyenes nevezés feltétele, hogy a lakcímed a Tiszavölgyben van, vagy bárhol Magyarországon kivéve a közép-magyarországi régiót (Pest megye és Budapest). A Pest megyéből és Budapestről érkező magánszemélyek 10.000 Ft/fő/hétvége nevezési díj előzetes megfizetése mellett (átutalással vagy rózsaszín postai csekken) vehetnek részt a rendezvényen.
 • A programon való részvételhez – ha nem a szülőddel jössz -  be kell töltsd a 11. életéved.
 •  A csapatok résztvevőinek maximum fele lehet 18 év alatti.
 • A rendezvényen kerékpárral kell haladni, így csak kerékpározni tudók vehetnek részt a programon.
 • A résztvevők a jelentkezésükkel, térítésmentesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezvényen való részvételükről fénykép és filmanyag készüljön, azt a szervezők a sajtón, médián, a videomegosztó és közösségi oldalakon keresztül közzétegyék.
 • Családi csapat is nevezhet, ebben az esetben nem kell, hogy a gyerekek betöltsék a 11. életévüket. A kisgyerekes csapatokra speciális szabályok vonatkoznak.
   
 
Részvétel feltételei:
 • Minden csapattagnak kerékpárt kell hoznia a programon való részvételhez.
 • A regisztrációnál alá kell írni a regisztrációs ívet, valamint azon meg kell adni az egészségügyi adatokat: vércsoport, esetleges gyógyszer és egyéb allergia.
 • A 18 év alatti versenyzőknek – amennyiben nem a szülővel együtt vesz részt a rendezvényen - legalább az egyik szülő által aláírt szülői beleegyezési nyilatkozatot le kell adnia (weboldalról a jelentkezési lap mellett letölthető, de minden nevezett csapatnak előre el is küldjük).
 • A csapatok jelentkezésükkel elfogadják, hogy a rendezvényen saját felelősségükre vesznek részt, a szervezők felelősséget nem vállalnak a program alatt bekövetkezett egészségi és anyagi károkért.
 • A résztvevők magunk döntik el, hogy a két feladathely között milyen útvonalon haladnak (töltés, közút stb.). A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon használt utak a forgalom számára nyitottak, közút használatánál a KRESZ előírásait betartva kell haladni. A szervezőket nem terheli felelősség a résztvevők szabálysértése miatt.
 • A feladatok végrehajtásánál általános szabály, hogy az egyes csapatok egymást a feladat végrehajtásában nem akadályozhatják. Aki már elvégezte a feladatot köteles a feladathelyet minél előbb elhagyni. Pihenni, enni, inni a feladathely mellett felállított frissítőállomáson lehet.
 • A feladathelyekre a megadott szintidőkön belül meg kell érkezni, mert a feladathely a szintidő után bezár.
 • A vizes feladatokban (pl. evezés, vizibicikli, úszás) nem vehet részt, aki nem tud úszni. A vizes programok helyett, ők más, érdekes feladatokat kapnak.
 • A csapatoknak a rendezvény teljes napi távja alatt együtt kell haladni.
 • A feladathelyeken, kempingen felügyelet nélkül széthagyott csomagokért, kerékpárokért a szervezők felelősséget nem vállalnak.
 • A Tiszavölgy Kalandtúra során mindenkitől elvárjuk a csapatmunkát, együttműködést.
 • WC használat, tisztálkodás során mindenkitől elvárjuk, a vizes helyiségek kulturált használatát.
 • A sátrakat a csapattagok állítják fel szakszerűen, a használati utasításban megadottak szerint, a csapatnévvel megjelölt területen. Az eszközök garanciálisak. Ha a sátor a körültekintő használat ellenére megsérült, elszakadt, azt kérjük azonnal jelezzék, hogy a következő hétvégére a hibát kijavíthassuk.
 • A sátrakban tilos dohányzás bármilyen láng (pl. kempinggáz) használata.
 • A kisgyermekes csapatok esetében, a 11 éven aluli gyermekek nem vehetnek részt a kalandpálya és a vizes feladatokban. A gyermekek a túra során nem maradhatnak őrizetlenül. A szülők csak külön-külön vehetnek részt a feladatokban, egyiküknek a gyermekkel kell maradni, míg a másik végzi a feladatot.
 
 
Program:
Péntek  
7.30 -9.30 Csapatok érkezése, regisztráció, logoval és csapat/település névvel ellátott pólók, pohár a frissítésekhez és itiner (pontos útvonal és feladatjegyzék, frissítőállomások helyszíne, az útvonalon, térkép) átvétele, frissítés a rajtnál (csapvíz, péksütemények, helyi termékek, gyümölcs)
9.30 Ünnepélyes megnyitó, szabályok ismertetése
10.00 Rajt
10.00- A csapatok kerékpárral haladnak az útvonaltervnek megfelelően, a nap során kb. 6 feladat helyet érintenek, ahol a sportos, helyi termékekkel kapcsolatos vagy fenntarthatósági feladatok várnak a résztvevőkre (feladatleírás a honlapon www.tiszavolgy.hu)
A feladat helyszíneken frissítési lehetőség áll rendelkezésre: csapvíz vagy tea vagy szörp és helyi termékek (pl. gyümölcs, lekváros és zsíros kenyér, pogácsa stb.)
18.00 - Folyamatos beérkezés az éjszakai táborhelyre.
Helyi termék vacsora folyamatosan, annak megfelelően, ahogy a résztvevők beérkeznek a táborhelyre.
Zuhanyozási lehetőség.
Ingyenesen bérelhető sátor átvétele.
Szükség esetén hálózsák, polifoam inyenes bérlésére is van lehetőség.
22.00 - Csendespihenő
Szombat  
8.00 – 18.00 A csapatok kerékpárral haladnak az útvonaltervnek megfelelően, a nap során kb. 6 feladat helyet érintenek, ahol a sportos, helyi termékekkel kapcsolatos vagy fenntarthatósági feladatok várnak a résztvevőkre (feladatleírás a honlapon www.tiszavolgy.hu)
A feladat helyszíneken frissítési lehetőség áll rendelkezésre: csapvíz vagy tea vagy szörp és helyi termékek (pl. gyümölcs, lekváros és zsíros kenyér, pogácsa stb.)
18.00 - Folyamatos beérkezés az éjszakai táborhelyre.
Helyi termék vacsora folyamatosan, annak megfelelően, ahogy a résztvevők beérkeznek a táborhelyre.
Zuhanyozási lehetőség.
Az előző nap felállított táborban a pihenőhely elfogalalása
22.00 - Csendespihenő
Vasárnap  
8.00 – 14.00 Sátorbontás. Sátrak, hálózsákok, polifoam leadása.
A csapatok kerékpárral haladnak az útvonaltervnek megfelelően, a nap során kb. 4 feladat helyet érintenek, ahol a sportos, helyi termékekkel kapcsolatos vagy fenntarthatósági feladatok várnak a résztvevőkre (feladatleírás a honlapon www.tiszavolgy.hu)
A feladat helyszíneken frissítési lehetőség áll rendelkezésre: csapvíz vagy tea vagy szörp és helyi termékek (pl. gyümölcs, lekváros és zsíros kenyér, pogácsa stb.)
14.00 – 15.00 Résztvevők beérkezése rendezvény célállomására.
15.00 – 16.00 A program ünnepélyes zárása, ajándékok, oklevelek átadása.
 
 
Feladatok:
Feladat Tartalom
Kincskereső (ez a feladat az egész hétvége programján átível) A résztvevők A4-es lapon kapnak egy sematikus térképet, amelyen feltüntetésre kerül 5-10 környéken fellelhető helyi terméket vagy szolgáltatást kínáló „hely”, a fenntartható életmód szempontjából fontos helyszín.
Aktív barangoló Helyi természeti vagy kulturális  nevezetességek felkeresése, bemutatása. Mindez összekötve a sportot és helyi szabadidő eltöltést, környezetbarát közlekedési eszközök használatával
- kerékpár
- úszás
- kajak/kenu
- vízibicikli
- tájékozódás jellegű gyaloglás (pl. tanösvényen)
- természeti környezetbe épített kalandpark
Látogatás helyi termelőnél Minden hétvégén minimum 2 helyen szervezünk olyan látogatást, ahol a részt vevők saját szemükkel láthatják, kipróbálhatják, hogyan készülnek a helyi termékek (pl. kenyérsütés, sajtkészítés, lekvár főzés).
Banán útja A csapatok kártyákat kapnak, amik a banán termelésével-, szállításával-csomagolásával kapcsolatban tartalmaznak szöveget és kérdéseket.
Nulla kilométeres uzsonna A csapatok feladata, hogy az asztalon található „termékek” képéből rakják össze olyan uzsonnát, ami nem utazott. Számolni kell az idényekkel is.
Szezon -rakosgató Az asztalon („zöldségesnél”) van 40-50 féle zöldség vagy gyümölcs képe. A csapatok kihúzzák egy hónap nevét egy kalapból. A feladat, hogy vásároljanak 10 hazai terméket, figyelemmel arra milyen „hónapban vannak”.
Válogató A csapatoknak egy kupac „szemetet” kell kidobniuk, úgy 15-20 félét.  Mi hová menjen?
Sorbarakó Az asztalon található 10 csomagolt terméket el kell helyezni egy -10-től +10-ig tartó skálán. A legkörnyezetbarátabb választás a +10, a legkevésbé -10.
Jelelő A csapatoknak meg kell mondaniuk, mit jelenteken a jelek (műanyagok jelei, újrahasznosítható csomagolás,  Ne dobd a kukába!, környezetbarát termék védjegy stb.)
Hatványozó Adjuk össze! Hány üdítős palackot használ el egy csapattag egy héten?
kom-Poszt Különböző alapanyagok (ágak, papír, imitált konyhai hulladék) közül kell kiválasztani azokat, melyek komposztálhatók. Majd a komposztálási részfolyamatait megfelelő sorrendbe kell rakni.
 
 
Szervezők által biztosított szolgáltatások, eszközök:
Ingyenesen átadott felszerelés:
 •  frissítéshez pohár, logoval és csapat/település névvel ellátott póló.
Ingyenesen kölcsönzött felszerelés:
 • 3 személyes sátor, polifoam, igény esetén hálózsák, kenuk, mentőmellény, kötéltechnikai feladatokhoz sisak, beülő, étkezésekhez tányér, evőeszköz.
Ingyenes szolgáltatások:
 • mozgó kerékpárszervíz
 • frissítések napi legalább 4-5 alkalommal (csapvíz vagy tea vagy szörp és helyi termékek pl. gyümölcs, lekváros és zsíros kenyér, pogácsa stb.)
 • pénteken és szombaton bőséges, húsos vacsora
 • mozgó orvosi felügyelet, mentő
 • vizes feladatoknál speciális mentős, orvos, búvár
 • kalandpálya feladatok
 • helyi termék feladatok (kovácsoltvas, fazekasság, kenyérsütés, lekvár főzés, sajt készítés stb.)
 • egyéb az adott Tisza-szakaszhoz igazodó feladatok: pl íjászat
 • Éjszakai tábor őrzése.
 
Minden kölcsönzött felszerelést az átvételkori állapotban kel visszaadni. Külön jelzés elhelyezése, vagy annak rongálása tilos és az eszköz értékének megtérítését vonja maga után.
 
Ajánlott saját felszerelés
 • Magyarország vagy megyetérkép, esetleg az útvonalra vonatkozó turistatérkép
 • vízhatlan tartó az okmányoknak, a rendezvényre vonatkozó útvonalterv, térkép számára
 • megfelelő minőségű sport- vagy szabadidőruházat, sportcipő, váltócipő, dzseki, sport- vagy melegítőnadrág, sapka vagy kalap
 • kerékpáros sisak, kerékpáros táska, láthatósági mellény.
Biztonság
 • A csapattagoknak egymástól látótávolságon belül kell haladni.
 • A fáradt csapattag nem hagyható magára. Legalább egy további résztvevőnek vele kell maradnia, amíg segítséget nem kap.
 • Probléma, sérülés esetén értesíteni kell a szervezőket az útvonalterv végén megadott telefonszámokon.
 • A sportos (vizes, kötéltechnika) feladatoknál a védőfelszerelés használata kötelező.
 • Az időjárástól függően megadott folyadék mennyiség bevitele kötelező. Nagy meleg esetén pl. legalább napi 2-3 liter folyadékot el kell fogyasztani.
 • A rendezvény orvosai a résztvevőket szúrópróba szerűen egészségügyi ellenőrzés alá vonhatják.
 • A családi csapatoknál a kisgyermekek a következő feladatokban nem vehetnek részt: evezés, úszás, kalandpálya. A 11 év alatti kisgyermek nem maradhat a Kalandtúra során egyedül.  A szülők a feladatokat, amiben gyermek nem vehet részt, csak külön-külön teljesíthetik, az egyiküknek biztosítani kell a gyermek felügyeletét.
 
 
Jogorvoslat
A Tiszavölgy Kalandtúra betartja Magyarország jogszabályait és tiszteletben tartja a környezetvédelmi előírásokat. Esetleges vitás esetek rendezésében a Váci Városi Bíróság illetékességét kötjük ki.