akadálymentes verzió
 
ÖSSZEFOGLALÓ A TISZAVÖLGY KALANDTÚRA 1. HÉTVÉGÉJÉRŐL

Tisza-völgyi kalandok a fenntarthatóság jegyében

Ingyen táboroztak és kalandoztak 350-en Szatmár-Beregben
Kötélhídról csobbanás, kenyérlángos-sütés, kincskeresés, a Tiszavölgy Kalandtúra saját lekvárjának elkészítése, drótkötélen átcsusszanás a Túr fölött, evezés ladikkal, íjászkodás, kecskefejés és kecskesajt-kóstolás – ilyen kalandok várták az ingyenes Tiszavölgy Kalandtúra résztvevőit, akik az izgalmak mellett sok új ismeretet is szereztek a fenntartható életmódról.


Az 5 hétvégéből álló rendezvénysorozat első hétvégéjén Tiszabecs és Tiszamogyorós között bicikliztek a résztvevők, és miközben rengeteg helyen megálltak, hogy helyi termékeket (lekvárokat, pálinkát, helyi leveseket, kenyeret, gyümölcsöt) kóstolgassanak, a fenntartható életmóddal kapcsolatos feladatokat oldottak meg a csapatok.

Megismerkedtek a komposztálás folyamatával, ezen kívül azzal a szemlélettel, mely segít abban, hogy vásárláskor a helyben termelt, nem pedig a messziről utaztatott, szezonális élelmiszereket vásárolják, közlekedéshez pedig olyan eszközt válasszanak, melynek minél kisebb az „ökológiai lábnyoma”. Saját maguk győződhettek meg arról, hogy miként lehet a lehető legkevesebb szemetet termelni a mindennapokban, és azt a keveset is miként lehet úgy kezelni, hogy a legkevésbé szennyezze a környezetet.

A kalandtúra minden napjára jutottak ügyességi faladatok is, az egyik leglátványosabb az volt, amikor Túristvándiban (miután megtanulták, hogyan kell szelektíven szétválogatni a hulladékot) egy szál drótkötélen csusszantak át a Túr felett. Ezt a feladatot szinte minden résztvevő kipróbálta, Pataki Zita, a RTLKlub műsorvezetője, időjósa például életében nem csinált még hasonlót, de most kétszer is nekivágott a kb. 150 méteres suhanásnak.

Szatmárcsekén teljesen új lekvár-receptet próbáltak ki a Tiszavölgy Kalandtúra tiszteletére: cseresznyét főztek almával. A mellé kínált specialitás, a „pezsgős pogácsa” annak ellenére is kelendő volt, hogy a megtraktálták a társaságot minden állomáson.

Hídvégi-Üstös Pál, a Tisza nagykövete, a Tiszavölgy Kalandtúra szakmai vezetője rendkívül elégedett volt a csapatok teljesítményével, a résztvevők mindenhol maximálisan teljesítettek, pedig a napi 60 kilométeres biciklizés az amatőrök, illetve diákok számára nem volt kis feladat. Szűcs Julianna, a program projektvezetője szerint a most elsajátított tudás birtokában mindenki képes lesz a saját környezetében elindítani azokat a változásokat, melyek segítenek abban, hogy fenntarthatóbb módon éljünk.

Az Tisza-vidék legnagyobb fenntarthatósági rendezvénye az Európai Unió támogatásával az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg, emiatt a közép-magyarországi régión kívülről jelentkezett túrázóknak teljes egészében ingyenes volt, a szállással és teljes ellátással együtt.

A három napos Tiszavölgy Kalandtúra állomásairól, a teljesített feladatokról a túra facebook oldalán (www.facebook.com/tiszavolgykalandtura) tájékozódhattak a résztvevők és az itthon maradottak is. A további négy hétvégéről bővebb információ: www.tiszavolgy.hu címen olvasható.
Velocipéddel a Tisza Körül - Tiszavölgy Kalandtúra beharangozó rendezvénye


TISZAVÖLGY KALANDTÚRA
 
A Tisza-vidék legnagyobb szabású fenntarthatósági rendezvénye lesz az idei évben a „Tiszavölgy Kalandtúra – Zöld összefogás a fenntartható Tisza-vidékért”. A kalandtúra látványos beharangozójaként Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete egy több mint százéves velocipéddel, 160 települést érintve körbekerékpározta a Tiszát.
 
Hidvégi-Üstös Pál április 27-én indult útjára Poroszlóról, a Tisza-tavi Ökocentrum megnyitó ünnepségének keretében, és több mint 1000 kilométer végigtekerése után május 14-én érkezett vissza Poroszlóra a Tisza-tó Napján. „A velocipédnek nagyon jó volt a fogadtatása, mosolyt csalt az emberek arcára. Az idősek csodálkoztak, a gyerekek ujjongva, tapsolva fogadtak. Nagyon jó volt újra látni az ismerős arcokat, sokan már korábban futottak kerékpároztak velem a környezetvédelmi programok kapcsán, és persze nagyon jól esik, hogy a polgármesterek mindenhol milyen örömmel fogadták, hogy folyamatosan visszatérek és kitartóan küzdök a legmagyarabb folyónkért. Fontos motiválni a fiatalságot is, hogy egy élőbb Tisza-völgyben cseperedhessenek fel. Hivatalosan is bejelenthetem, hogy azzal a kerékpárral tekertem, amelyiken a legtöbb polgármester ült, ugyanis mindenkinek felajánlottam, hogy próbálja ki ezt a 100 éves velocipédet” – mondta Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete.
(Részletes beszámoló, és szabadon használható képek: www.facebook.com/tiszanagykovete, illetve http://www.tiszavolgy.hu/velocipeddel_a_tisza_korul)
 
18 nap alatt az összes Tisza-menti települést felkereste a Tisza Nagykövete, és a polgármestereket személyesen kérte meg, hogy nevezzenek csapatot az idei év legnagyobb szabású Tisza-menti fenntarthatósági rendezvényére, a Tiszavölgy Kalandtúrára, mely júniustól szeptemberig tart. A Kalandtúra az Új Széchényi terv keretében az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A program célja, hogy játékos formában, sportolás közben megismertesse a résztvevőket azokkal a sokszor egészen egyszerű módszerekkel, fenntarthatósági viselkedésformákkal, melyekkel jelentősen csökkenthető az ökológia lábnyom.
 
A Tiszavölgy Kalandtúra során a szervezők bemutatják a helyi környezeti és kulturális értékeket, a résztvevők megkóstolhatják a helyi ízeket, helyi termékekkel kapcsolatos feladatokat oldanak meg. Programjukkal hozzájárulnak a megelőző környezetvédelem módszereinek népszerűsítéséhez (komposztálás, a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása, szelektív szemétgyűjtés), tehát ahhoz, hogy kevesebb hulladék kerüljön a folyóba, a hullámtérre. A túrára 4-12 fős csapatok jelentkezhetnek az ország egész területéről, kivéve a Közép-Magyarországi régiót. Elsősorban a Tisza-menti településekről várják a résztvevőket, diákokat, tanárokat, családokat, sportegyesületek tagjait. A program 5 hétvégéjén minden alkalommal 350 résztvevő térítésmentes nevezésére van lehetőség.
A kalandtúrára – nevezési díj ellenében – olyan cégek csapatai is nevezhetnek, melyek számára fontos a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem. Ők a részvételükkel és hozzájárulásukkal segítenek abban, hogy egy virágzóbb, tisztább Tisza-völgyben élhessünk.
 
A Tiszavölgy Kalandtúrán minden csapat polifoamot, takarókat, poharakat, saját névvel ellátott pólókat kap. A szervezők biztosítják az étkezést a megérkezéstől a vasárnap kora délutáni elutazásig (reggeli, napközben frissítő az állomásokon, gyümölcs, étel, csapvíz, bográcsos vacsora), és két éjszakai szállást sátortáborban (a sátorral együtt). Biztosítják továbbá a feladatokhoz szükséges és biztonsági felszerelést, kenukat, személyzetet, egészségügyi felügyeletet. A csapatok önállóan gondoskodnak az indulási helyre érkezésről, és onnan a hazautazásról, valamint saját kerékpárról. A rendezvényen való részvétel ingyenes. További információ a honlapon: www.tiszavolgy.hu
 
A Tiszavölgy Kalandtúra a táj adottságait kihasználó, természeti sportok tárházát – kenuzás, vízibicikli, tutaj, úszás, kerékpár, futás, gyalogtúra, kötéltechnikák – felvonultató, kimondottan amatőröket célzó program.
A résztvevők naponta kb. 40-60 kilométert tesznek meg kerékpárral, és az ellenőrző pontokon feladatokat teljesítenek, melyek lehetnek sportosak (úszás, kenuzás, vízibicikli, futás, kalandpálya), vagy kapcsolódhatnak a látnivalókhoz (természeti értékek, emlékhelyek, templomok), a fenntartható viselkedésmintákhoz (a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása), illetve a helyi- és tájjellegű termékekhez (gyümölcsök, lekvárok, pálinka, borok, kézműves termékek). A szervezők a Tiszát és annak gátjait nem versenypályaként használják, hanem megpróbálnak minél több természeti és épített örökséget bemutatni.
 
Minden hétvégi program pénteken 10 órakor indul, és vasárnaponként ünnepélyes díjátadással zárul 15 órakor. A kalandtúrán 18 év alattiak csak szülői beleegyezéssel és felnőtt kísérettel vehetnek részt. A csapatoknak legalább 50 százalékban 18 év feletti résztvevőkből kell állnia. A részvételnek felső korhatára nincs.
 
 
A Tiszavölgy Kalandtúra 5 hétvégi rendezvényből áll:
 
1. hétvége: Tiszabecs – Záhony, 2012. június 8-10.
2. hétvége: Záhony – Tokaj, 2012. július 6-8.
3. hétvége: Tokaj – Tiszafüred, 2012. július 27-29.
4. hétvége: Tiszafüred – Szolnok, 2012. augusztus 24-26.
5. hétvége: Szolnok – Szeged, 2012. szeptember 7-9.
 
Az első hétvége nevezési határideje május 25.
 
Háttér:
A Tisza-völgy Magyarország egyik legjelentősebb természeti és kulturális értékekkel bíró területe. A Tisza melletti települések főképpen a turizmusban és a tájjellegű termékek értékesítésében látják fenntartható jövőjüket, ezt azonban csak összefogással, a teljes Tisza-völgyet átfogó programokkal és széles körű kommunikációval lehet elérni.
Ahhoz, hogy a Tisza völgyében létrejöhessen egy fenntartható vidéki élettér, erősíteni kell a terület környezeti és társadalmi értékeit. Figyelnünk kell a terület ökoturisztikailag is hasznosítható értékeire, valamint a fenntartható gazdaságra, illetve a tájspecifikus lehetőségekre is.
 
Kalandakadémia Közhasznú Egyesület
Postacím: Székhely: 4951 Tiszabecs, Kis u. 39.
Postacím: 2601 Vác, Pf.331.            
Fax: 06 44 / 999 -250            
E-mail: tiszavolgykalandtura [bejgli] gmail.com
Projekt menedzser: Szűcs Julianna 20/9548-042
Szakmai vezető: Hidvégi-Üstös Pál 20/414-8462

Sajtófőnök: Kéky Kira 20/981-7167