akadálymentes verzió
 

Fogom-e bírni a kerékpározást ilyen távon?

Nem egyszerre kell letekerni az 50-60 kilométeres napi távot. Feladatok tarkítják a napi programot, egyszerre még 10 kilométert sem haladtok folyamatosan. A feladatok vagy teljesen másfajta mozgást kívánnak, vagy éppen szellemi aktivitást várnak el. Emellett minden ponton lehet inni, enni, egy kicsit pihenni is. Úgy alakítottuk ki a távot, hogy egy átlagember is meg tudjon birkózni vele. Célunk, hogy megkedveljétek a kerékpározás és tapasztaljátok meg, hogy településeken belül, de sokszor hosszabb távon is gyorsabb, kényelmesebb, mint az autó és a tömegközlekedés. A kerékpár nemcsak sporteszköz, hanem közlekedési eszköz. Amellett, hogy fittebbé tesz az sem elhanyagolható szempont, hogy használatával sokkal, de sokkal kevesebb mérgező gáz kerül a  levegőbe, amivel a saját és Földünk egészségét is védjük.

Mire kell figyelni a kerékpározásnál?

A KRESZ betartásának megfelelően kell haladni a Kalandtúra során. Javasolt a kerékpáros sisak használata. Láthatósági mellény lehetőleg legalább 2 csapattagnál legyen, aki elöl és aki hátul halad. Bővebben a kerékpározásról a Zöld Tiszavölgy menüpontnál olvashattok.

Mi lesz ha elromlik a kerékpár, vagy defektet kapok?

Hozz magaddal pumpát, alap gumijavító készletet (bármelyik közeli kerékpáros boltban kapható), esetleg  pót belső gumit. Lesz mozgó kerékpár szervizünk, aki segít a problémák megoldásában, de minden kerékpárosnak meg kell tanulni, hogy a saját gépére figyeljen oda.  Emellett megadjuk, ha az útvonal érint olyan települést, ahol kerékpár szerviz van, így ha hiányzik valami, akkor tudtok hozzá is fordulni.

Milyen ruházatot hozzak?

Természetesen ideális a sportruházat, de bármilyen kényelmes ruházat megfelel (pl. rövidnadrág, tréning  ruha). Semmiképpen ne gyere farmerben, mert a kerékpározásnál ilyen távnál kidörzsölheti a bőröd.  Kényelmes sportcipőt vegyél fel, tegyél a csomagba váltócipőt is lehetőség szerint, mert lehet rossz idő, átvizesedhet a cipőd és váltanod kell. A cipőt mindig járasd be, soha ne hozz még ki nem próbált új cipőt. Hozz egy vékony dzsekit, ami a széltől és az esőtől is véd. Ha nincs kerékpáros sisakod, akkor hozz magaddal kalapot vagy baseball sapkát hogy védjen a naptól, valamint ha meleg van érdemes be is vizezni, mert fejről hűlsz legjobban.

Milyen felszerelést kell hozzak a kalandtúrára, és mit biztosítanak a szervezők?

A kalandtúrán a csomagok szállítását személyenként egy nagyobb hátizsák erejéig megoldjuk. A csomagokat a rajt és a cél között szállítjuk, a napi távon nem kíséri a csapatokat a depoautó. A napi felszerelésnek egy 18-20 literes zsák tökéletesen megfelel, melyben elfér a dzseki és a váltóruházat, váltócipő, kulacs is (olvasd el a felszerelési, felkészülési tanácsokat is a Tiszavölgy Kalandtúra menüpontnál), ezt helyezd el kerékpáros táskában vagy hátizsákban és vidd magaddal a bringán, mint egy átlagos kerékpártúrán.  
Ha lesz kísérő autótok (egy csapattag azt vezeti és a program során tudtok pl. csapattagot cserélni), vagy jármű hoz a Kalandtúrára és visz haza és meg tudja oldani, hogy a plusz cuccodat elviszi a táborhelyre és onnan felveszi vasárnap, akkor érdemes hozni egy nagyobb hátizsákot vagy táskát, ebbe tudod tenni a hálózsákot, esetleg saját matracot, tartalék meleg ruházatot.
Készülj fel a napsütésre és az esőre is. Mivel sok időt töltesz a napon hozz magas faktorú napkrémet és azt használd is rendszeresen. Többször táborozunk víz mellett, így lehet szúnyog. Érdemes szúnyogriasztó krémet is hozni. Védekezz a kullancsok ellen, akár védőoltással is. Izomlazító krémek is jól jöhetnek a nap végén. Bár folyamatos orvosi ellátást biztosítunk, de érdemes hozni sebhintőport, esetleg vízhólyag tapaszt (patikában, dm-ben kapható) is berakni a hátizsákba.
3 személyes sátrakat és matracokat (polifoamot) biztosítunk, de ez utóbbiból lehet sajátot hozni, valamint hozd a saját jól megszokott hálózsákod.  Ha nincs hálózsákod, akkor tudunk ingyenesen kaució ellenében kölcsönözni.  

Hogyan lesz megoldva a kerékpárok, cuccaink őrzése?

A tábor kempingben lesz, zárt helyen, biztosítjuk az őrzését. Az elveszett, eltűnt felszerelését a szervezők nem vállalnak felelősséget. Mivel sokan leszünk – de nem többen, mint egy átlagos kempingben egy átlagos szép nyári napon - mindenkinek magának kell gondoskodni, hogy rendben és megfelelően elrakva legyen a felszerelése. Ne hagyjuk szét a cuccainkat, mert akkor könnyen össze- és elkeveredhet. Ügyeljünk arra, hogy rendben és egy helyen legyen a felszerelésünk. A kerékpárokat rendezett körülmények között tároljuk, lehetőleg a sátrunk mellett.  

Lesz zuhanyozási lehetőség, hol lesz a szállás?

A szállás minden alkalommal Kempingben lesz, bekerített helyen.  A tábor őrzése meg lesz oldva. Ettől függetlenül mindenki fokozottan ügyeljen az értékeire, mert az elveszett cuccokért felelősséget nem vállalunk.  A sátor mellett el lehet helyezni a kerékpárokat. Ügyeljetek a rendre ne hagyjátok szét a cuccokat, sokan leszünk és akkor véletlenül is elkeveredhetnek dolgok.   Mivel kempingben leszünk, természetesen lesz a Kalandtúra létszámához mérten elegendő számú WC és zuhany.

Mit tegyek ha sérülést szerzek, vagy rosszul érzem magam?

A Kalandtúrán lesz mentő, orvos speciális mentős. Az egészségügyi személyzet egyrészt a vizes feladatokat biztosítja, másrészt egy központi helyen lesz elérhető, ahonnan – mivel rövidek a napi kalandtúra távok - percek alatt eljutnak hozzátok.

Milyen élelmiszert hozzak?

A 3 napra teljes ellátást biztosítunk (egészséges, szezonális, helyi termékeket) ami a következőkből áll:
  • reggel könnyű péksütemények, tejes italok, tea, csapvíz
  • napközben mivel sportoltok, többször kell keveset enni, ezért szinte minden feladathelyen lesz, enni és innivaló, pogácsa, sajt, zsíros házikenyér, lekváros házikenyér, valamilyen helyi jellegzetes étel, sütemény, gyümölcs, csapvíz, tea vagy szörp
  • este a táborhelyen bőséges, húsos vacsorát kaptok, valamilyen tartalmas levest pl. buktával vagy egytálételt savanyúsággal.
Csak olyan élelmiszer érdemes hozni, amit pl. megszoktatok sportolásnál és ragaszkodtok hozzá (pl. műzli szeletet, szőlőcukrot, csokit), mert mi ellátunk benneteket a szükséges egészséges, helyben termő, készülő „null kilométeres” élelemmel.
Erre külön fel fogjuk hívni a figyelmeteket, de mindig igyatok sokat! Sportolásnál az alap a 2-3 liter folyadék. Minden feladathelyen igyatok meg egy pohárral, akkor is ha nincs rekkenő hőség, ha meg éppen ezer ágra tűz a nap akkor kettővel.

Hogyan tájékozódunk a versenyen?

A regisztrációkor részletes útvonal leírást és térképet kaptok (ezt előre feltöltjük az internetre is, ahonnan le lehet tölteni), amivel könnyen eltalálhattok a feladatállomásokra. Haladhattok töltésen, földúton, aszfalt úton is. Megadjuk a lehetőségeket és mindenki a közlekedési szabályok betartása mellett maga dönti el, hogy melyiken halad.  

Mikor fogom megtudni, hogy milyen feladatok lesznek a versenyen?

A programot előre nagy vonalakban megadjuk, de szeretnénk megőrizni a kalandtúrák azon jellegzetességét is, hogy meglepetést okozzon, hogy éppen az adott kulturális vagy természeti érték kapcsán milyen feladattal lepünk meg benneteket. A megadott ütem és feladatterv mellett is fenn kell tartsuk a programváltoztatás jogát, mert az időjárási viszonyok, vagy a vízállás változtathat az előzetes terveken.

Miért nem vehetnek részt a programon ingyenesen a közép-magyarszági lakosok?

A program az Új Széchenyi terv keretében jött létre és a Magyar Állam, valamint az Európai finanszírozza. Célja fenntarthatósági ismeretek (miért fontos a kerékpározás, vegyünk helyi élelmiszert, csökkentsük a keletkező hulladékot, ismerjük meg környezetünk kulturális és természeti értékeit) eljuttatása az érdeklődőkhöz játékos formában.  A  közép- magyarországi régió nem esik a pályázat hatálya, alá ezért az onnan érkező résztvevők „játékos formában való oktatásának költségeit”, tehát a Kalandtúrán való részvételt nem támogatja.  
Korábban, 2005, 2006 és 2007-ben is rendeztünk már kalandtúrát érdemes utánanézni a www.hidvegiustospal.hu oldalon és akkor egy fő részére kb. ugyanilyen program költsége, étkezés nélkül 30.000 Ft volt. Most is a 10.000 Ft csak jelképes összeg és úgy tudjuk biztosítani, hogy ott van mellette a 350 fő, amit a pályázat finanszíroz. Ha valakinek magának kellene a kempinget, az étkezést, a sátorbérlést, a kenubérlést, a feladatok árát kifizetni ilyen összegből nem jönne ki.

Hogyan jutok el a rajt helyszínére és onnan haza?

Tömegközlekedéssel minden helyszín megközelíthető, de gyorsíthatsz a tempón ha kerékpárral eltekersz a legközelebbi városig és ott szállsz vonatra. Segítséget kérhetsz a településed polgármesterétől is, ha a Tisza mellett laksz, hiszen mindenki értesült a programról, vállalta, hogy segíti a települési lakosok részvételét a Kalandtúrán és mindenhol rendelkezik a település kisbusszal.

Miért fontos, hogy legalább 4 fős legyen egy csapat? Hol tudok csapattársakat találni?

Az evezős feladatokhoz 4 fős kenukat biztosítunk, ez meghatározza, hogy legalább ennyien kell legyetek a csapatban. Ha kéritek  „összeboronálunk” más kisebb létszámú csapatokkal. . Ha igény lesz rá a honlapunkon külön linket hoztunk létre azok számára, akik csapattársakat keresnek
 

Nagyon érdekel a Kalandtúra, de nem résztvevőként. Önkéntesként csatlakozhatom-e a szervezőkhöz?

Minden kalandtúrát önkéntes szervezők segítségével rendeznek a világban. Mi is keresünk önkénteseket. Jelentkezésed és rövid önéletrajzod a kalandturaszervezes [bejgli] gmail.com">kalandturaszervezes [bejgli] gmail.com címre küld el vagy a 06 20 9548-042 számon érdeklődhetsz Szűcs Juliannánál.
 

Mit jelent az, hogy a program célja a fenntarthatóság életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésformák megismertetése?

Sokan még emlékeznek, hogy hogyan éltek a nagyszüleink a hetvenes, nyolcvanas években. A háztartások megtermelték a szükséges élelmiszereket vagy helyben beszerezték. Minden háznál volt állat is, de sokkal kevesebb húst és nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak. A boltokban papírzacskóba adták a zsemlét, papírba a kenyeret, sokkal kevesebb volt a csomagolt, túlcsomagolt élelmiszer. Az emberek kosárral, szatyorral jártak bevásárolni. Szemét szinte alig keletkezett, mivel a konyhai hulladékot megették az állatok, vagy komposztálták, amiből virágföld lett a palánták számára. A papírt gyújtósnak használták, műanyag hulladék szinte alig keletkezett. Az üdítőt visszaváltható üvegben árusították, de az emberek szívesen itták, a Magyarországon kiváló minőségű csapvizet, de sok teát is főztek, saját tehenük tejét itták, vagy vettek a szomszédtól.  Sokkal kevesebb volt az autó az emberek kerékpárral jártak településen belül bevásárolni, munkába , iskolába. Ha messzebbre kellett utazni legtöbbször vonatra ültek. Szóval tulajdonképpen az a fenntarthatóság, hogy éljünk kicsit úgy, mint a nagyszüleink. Mert amikor ők éltek a Földön még sokkal kisebb volt az ökológiai lábnyomunk.  Szerencsére sokan újra igénylik az egészséges, jó minőségű élelmiszert az egészségesebb életmódot és ez mind afelé mutat, hogy visszatérünk a gyökerekhez, de emellett használjuk legújabb módszereket. Ebben igyekszik segíteni a Tiszavölgy Kalandtúra is.

Mi az az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Ez az érték kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra vagy vállalkozásokra is. Jelenleg mi Magyarországon 1,7 Földnyi területet használunk fel, tehát majdnem 2 Földnyi terület kellene, hogy eltartsa a sokszor pazarló életmódunkat.
Itt találsz egy tesztet, ahol kiszámíthatod, hogy te mennyire élsz „nagy lábon”:

Itt bővebben olvashatsz az Ökológiai lábnyomról