akadálymentes verzió
 

Tiszavölgy Kalandtúra 5. hétvége - az utolsó!
Szolnok - Szeged
2012. szeptember 7-9.

________________________________________________________________________

Fotógaléria az 1. napról

Fotógaléria a 2. napról

Fotógaléria a 3. napról


Összefoglaló videó az 5. hétvégéről

Videó a szolnoki rajtról

________________________________________________________________________

1. nap - PÉNTEK
 
A MÁV-nak köszönhetően az utolsó kalandtúra szolnoki rajtjához mindenki időben érkezett kerékpárjával együtt, így 10 órakor ünnepélyes keretek között, tárogatószó és kuruc virtus, köszöntés mellett gyalograjtot vettünk.
Kaptunk egy térképet, mely segítségével az alábbi szolnoki helyszíneket kellett felkeresnünk Sorkatonai és Ejtőernyős Emlékkiállítás, Tabáni tájház, Szigligeti Színház parkja, Belvárosi Római Katolikus templom, Rákóczi vár – Művésztelep. Itt a fenntartható életmóddal kapcsolatos feladat várt minket: szelektíven válogattunk hulladékot.
Ezután mindenki drótszamárra pattant, és Szolnok Szandaszőlősre tekert, hogy megnézze a repülőmúzeumhoz. Egy gépbe bemehettünk, a többit kívülről csodálhattuk meg. A kiállított légi járművek között volt egy kakukktojás: Tomi, az autó, aki segített a kisebb gépek szárnyra kapásában.
Rákóczifalva volt a következő állomás: lenyűgöző volt a Macimúzeum, melyet néhányan új macikkal gyarapítottunk. A Rákóczi Lovasai igazi kuruc virtussal fogadtak minket, és aki erre vállalkozott, az kipróbálhatott egy középkori kalodát is. Frissítőként zsíros kenyeret és dinnyét kaptunk.
Martfűn a Kézművesházban olyan finom mézeskalácsot ettünk, hogy az csak na! Ráadásul nem csupán kóstolhattuk, de süthettük is saját mézeskalácsainkat, illetve díszíthettük őket.
Tiszaföldváron a Tiszazugi Földrajzi Múzeumot néztük meg: régészkedhettünk is. A tiszazugi múzeum a terület számos természetföldrajzi és történeti kincsét őrzi, ezekbe kaptunk bepillantást.
Cibakházára az önkormányzattal szemben a parkban kalandpályát építettek nekünk, valamint a Farkas pékség által a számunkra sütött jellegzetes helyi ételt, a bodagot kóstolhattuk meg. Ez egy tepertős kalács-szerű sütemény, ropogós a teteje.
Tiszainokán a tájháznál polgármester asszony pogácsával vár bennünket, a nézelődést követően Tiszakürtre kerekeztünk a tájházhoz, amely a térség egyik legigényesebb helytörténeti gyűjteményét rejti. Az arborétumban a bátorságunkat tesztelhettük: a kalandpályán kipróbáltuk ki, milyen drótkötélen csúszkálni.
Visszakerekeztünk Tiszainokára, ahol a Tiszán evezve keltünk ét: még a biciklik is csónakkal jutottak át a túlpartra. Mi magunk pedig vagy kenuval, vagy motorcsónakkal keltünk át – legalábbis azok, akik még világosban odaértek és sorra kerültek. Akinek még volt rá ideje, az Ókécskén útba ejtette a református templom mellett a Trianon emlékművet, a Művelődési házban pedig szüreti hangulat várt bennünket és csodálatos citerazene.
Már sötét volt, mire megérkeztünk éjszakai szálláshelyünkre, a Tiszakécske kerekdombi kempingbe, ahol vaddisznópörkölt és éjszakai fürdőzés várta azokat akik a sátorállítás után nem dőltek azonnal hálózsákba.
 
 
2. nap - SZOMBAT
 
A Tiszakécske-Kerekdomb Kempingben 6 órakor volt ébresztő, és mivel most kivételesen nem maradtunk itt a 2. északára, így táborbontás volt. 8 órakor, illetve ki ki a maga tempójában elindultunk.
Tiszaalpáron előbb a skanzennél álltunk meg, ahol főleg a kisgyerekek csodálkoztak rá az Árpád-kori település házaira. A tájházban a kosárfonó mesterséggel ismerkedtünk: mégpedig pontosan lázva, hogy a vesszőnek milyen útja van addig, míg használati tárgy készül belőle.
Eztán Csongrádra, az ország legzöldebb városába bicikliztünk be. Ez a település azzal büszkélkedhet, hogy 60% feletti zöld területtel rendelkezik – ez nagyon látványos volt. A templom előtt jobbra az ártézi kút több száz méterről érkező gyógyvíz minőségű vizéből merítethettünk, hiszen a gyógy- és termálvizek földjén jártunk!
Az ócsongrádi részt elérve bóklászhatunk egy kicsit a gyönyörű régi zsúpfedeles parasztházak között, a Kézművesházban és a Múzeumházban pedig bemutatóval vártak bennünket. A Kőröstorok strandon (mely a Tisza egyik legszebb homokos strandja) homokvárat építettünk.
Szentesen betértünk a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj laktanyájába. 13 órakor megkoszorúztuk az Esze Tamás szobrot Szécsi Szabolcs Tarpa polgármestere és Szibrik Imre Szentes polgármestere, illetve a Tarpai Kuruc Hagyományőrzők részvételével. A Tiszavölgy Kalandtúra résztvevői is elhelyeztek egy-egy szál virágot az emlékműnél és fejet hajtottunk Esze Tamás és II. Rákóczi Ferenc fejedelem emléke előtt. Ezután a Kurcza folyóig tekertünk és ott eveztünk kicsit, illetve megoldottuk a fenntartható életmóddal kapcsolatos feladványt
Szentes belvárosába érve bementünk a Koszta József múzeumba, majd séta közben megkerestük a táncoló székely szobrát. A sportcsarnoknál megnéztük az Oyama emlékművet, a japán kapu egyedül álló Európában, de még a világon is! Az evangélikus templomnál ittunk egyet a templom előtti díszkút vizéből. A kút Franciaországból került Szentesre. A Fő téren a görögkeleti templom, a város legrégibb műemléke. Innen elindultunk Szegvár felé, út közben megnéztük az olimpiai fát.
Szegváron betértünk a Szélmalomhoz, majd tovább haladtunk a kastélyig, ahol települési TOTO várt minket, ezután ellátogattunk a messze földön híres szegvári néptáncegyüttes táncházába, és megnéztük a babamúzeumot is. Itt újabb fenntarthatósági feladatot hajtottunk végre. Megnéztünk a kastélyt és a tájházat is, majd egy horgásztó partjára épített kalandparkhoz kerekeztünk. A szokásos drótkötélen csúszás volt a feladat, ezen kívül futni, nyulaknak takarmányt szedni és szalonnának való nyársat vágni volt feladatunk.
Mindszent következett, a település nagyon kitett magáért! Túránkat a helytörténeti gyűjteményben kezdtük, ahol paradicsompaprikát csumáztunk, kubikos talicskáztunk, kukoricát morzsoltunk és kipróbálhattuk a hálókötést és a szövés-fonást is. A gyűjteményhez idegenvezetést is kaptunk és hallhattunk többet is a kubikosságról. A Kulturális Központ előtti téren kerékpáros akadálypályán próbálhattuk ki a bringákat és magunkat is. Ugyanitt vásárlási lehetőséggel egybekötött termékbemutató is volt, ahol sajtot, mézet, levestésztát, helyi kézműves ajándéktárgyakat és szilvapálinkát vásárolhattunk! Az épületben megtekintettük Samu Katalin szobrászművész állandó tárlatát a Pici Galériában. És még nem volt vége a napnak! Visszamentünk a kempingbe a Tisza partra, ahol még meg egy kis vízparti versenyre is lehetőségünk volt.
Megvacsoráztunk, mindenki újra sátrakat kért (és kapott), este háromnegyed 9 körül pedig Dani Attila Pusztadobos polgármesterének tárogatójátéka mellett 100 mécsest indítottunk útjára a Tiszán lefelé, hogy hírét vigye a túránknak, és egyben elköszönjünk a legmagyarabb folyótól, hiszen holnap délután véget ér 2012 legnagyobb öko-kalandtúrája, a Tiszavölgy Kalandtúra.
 
 
3. nap - VASÁRNAP
 
Mindszenten reggel 6.30-kor volt az ébresztő, fél 9-kor rajtoltunk el Ópusztaszerre, az Emlékparkhoz. Komppal keltünk át a Tiszán Baksnál, az egyik turnusnál kissé meg kellett tolni a kompot :) Az Emlékparkban a Skanzen területén az Erdészházban a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet bemutatóját láthattuk és féláron megnézhettük a Feszty Körképet és a panoptikumot is. A környezetvédelmi jelzések ismeretéről adtunk tanúbizonyságot és menta teát kortyolhattunk.
Visszajöttünk Mindszentre a kempinghez, remélve, hogy megszáradtak a sátraink, melyeket reggel még a hajnali harmat miatt vizesen hagytunk ott. Szépen sátrat bontott mindenki, aztán táborbontás után Mártélyra mentünk, a Bodnár Bertalan Tájvédelmi Körzetnél álltunk meg, és vízen jártunk! Vagyis persze a tanösvényen, de a víz szintjén. Az egyik tisztáson összeállítottunk egy úgynevezett 0 kilométeres uzsonnát, majd elindultunk Hódmezővásárhely felé.
Hódmezővásárhelyen haladtunkban megnéztük a főteret, mely az ország egyik legszebbje. Ambrus Sándor fazekas mester házában ízelítőt kaptuk abból, hogyan korongoz egy igazi mester, és megnéztük a gyűjteményt, melyben háromféle stílus képviseltette magát, a csúcsi, tabáni és az újvárosi.
A tájháznál két létra állt egy autónak támasztva. Kiderült, hogy ott kell bemásznunk az udvarra :) Bent kézműves bemutató várt minket, majd elkezdődött az oklevelek átadása, az 5 hétvégés Tiszavölgy Kalandtúra zárása. Novák Gyula, a Rákóczi Lovasai Egyesület elnöke elmondta Lovag Erdős Annának Hídvégi-Üstös Pálhoz írt versét, gyönyörű tárogatószót hallottunk, aztán boldogan vettük át okleveleinket.
 
________________________________________________________________________

FONTOS INFORMÁCIÓK A SZOLNOKI INDULÁSHOZ

Találkozó időpontja: 2012. szeptember 7. péntek 7.30 óra
Találkozó helyszíne: Szolnok, Kossuth tér (a Polgármesteri Hivatal előtti tér)
Csapatok regisztrációja: 7.30-9.30 óra között
Ünnepélyes megnyitó, szabályok ismertetése: 9.45 óra
Rajt: 10.00 óra


Az első napi útvonal- és feladatlapot egy rövid eligazítás után kapjátok meg a rajt előtt. A kerékpárokat a Kossuth téren hagyjátok, a szervezők biztosítják az őrzést és gyalogosan keressük fel Szolnok belvárosának látnivalóit a kapott feladatlap információi szerint. A Kossuth téren legkésőbb 11.45-kor ki kell jelentkezni a szervezőknél, fel kell venni a kerékpárt és el kell hagyni a teret a gyalogos híd irányába.

Az érkező autóknak parkolni a kijelölt helyeken lehet, ebben segítségre lesznek a szervezők. A kísérő gépkocsik a Szolnoki főiskola parkolójában parkolhatnak, az Ady Endre és Fiumei utca sarkán (GPS koordináta: 47 fok 10,641 20 fok 11,810).________________________________________________________________________


VASÚTI KERÉKPÁR-SZÁLLÍTÁS - KIJELÖLT VONATOK

KÉRÜNK BENNETEKET, HOGY AZ ALÁBBIAKAT NAGYON FIGYELMESEN OLVASSÁTOK VÉGIG!
KIZÁRÓLAG EZEKEN A VONATOKON BIZTOSÍTJÁK SZÁMUNKRA A KERÉKPÁR-SZÁLLÍTÁSI LEHETŐSÉGET!
A MÁV munkatársai mindenhol tudnak rólunk és az állomásokon segítségünkre lesznek. Ahol sok kerékpárt kell átpakolni egyik vonatból a másikba, ott a peronon láthatósági mellényes kollégáik fognak nektek segíteni.


2012.09.07. PÉNTEK

1. Hódmezővásárhely felől
Hódmezővásárhelyről indul: 5.02
Szegedre érkezik: 5.40
Járat száma: 7729
Innen a szegedi csoporttal együtt utaznak!
 
2. Szeged felől
Szegedről indul: 5.46
Ceglédre érkezik: 7,12
Járat száma: 709
 
Itt az utasok leszállnak a kerékpárokkal együtt és átszállnak a peron másik oldalára érkező alábbi vonatra.
Figyelem, az érkezéskor a peron másik oldalán egy IC fog állni, ez nem a mi vonatunk!!! Az IC 7.18-kor elmegy és bejön a helyére a kerékszállítási kapacitással ellátott szerelvény. A peronon a MÁV munkatársai segíteni fogják az átpakolást.
 
Ceglédről indul: 7.24
Szolnokra érkezik: 7.45
Járat száma: 6200
 
3. Debrecen felől
Debrecenből indul: 6.29
Szolnokra érk.: 8.10
Járat száma: 6209
 
4. Hatvan felől
Hatvanból indul: 8.15
Szolnokra érkezik: 9.27
Járat száma: 5722
 
5. Budapest és Kengyel felől
4-4 fő jelezte az igényt, így bármelyik választott vonatra felszállhattok.
 
 
2012.09.09. VASÁRNAP
 
1. Szeged, Szolnok, Budapest felé (mindenki együtt indul!)Mindenki együtt indul!
Kérjük, hogy a kerékpárokat utazási sorrendben tegyétek be a kocsikba, a budapestiek legelőször, a szolnokiak utána, a szegediek a legvégén. Ha nem így történik, akkor a kipakolásoknál komoly problémák adódnak, figyeljetek rá!
 
1/1. Szeged felé
Hódmezővásárhelyről indul: 17.02
Szegedre érkezik: 17.40
Járat száma: 7723
 
1/2. Szolnok, Budapest felé
Itt az utasok kiszállnak a vonatból, a kerékpárok maradnak a szállító kocsiban, a kocsikat átsorozzák!
 
Szegedről indul: 18.44
Ceglédre érkezik: 20.12
Járat száma: 763
 
1/2/1. Budapest felé
A Budapest felé menők kerékpárostul fent maradnak a vonaton és mennek haza!
Budapestre érkezik: 21.07
 
1/2/2. Szolnok felé
Szolnokiak leszállnak kerékpárokkal együtt és megvárják az alábbi vonatot:
Ceglédről indul: 21.24
Szolnokra érkezik: 21.45
Járat száma: 6108
 
2. Debrecen felé
Hódmezővásárhelyről indul: 16.01
Békéscsabára érkezik: 17,10
Járat száma: 7726
 
Itt az utasok kiszállnak a vonatból, a kerékpárok maradnak a szállító kocsiban, a kocsikat átsorozzák!
 
Békéscsabáról indul: 19.15
Szolnokra érkezik: 20.25
Járat száma: 17301
 
Itt az utasok leszállnak a kerékpárokkal együtt és megvárják az alábbi vonatot:
 
Szolnokról indul: 21.50
Debrecenbe érkezik: 23.34
Járat száma: 6108
 
3. Hatvan, Kengyel felé
Hódmezővásárhelyről indul: 15,42
Szentesre érkezik: 16.28
Járat száma: 7243
 
Itt az utasok leszállnak a kerékpárokkal együtt és megvárják az alábbi vonatot:
 
Szentesről indul: 16.35
Kengyelbe érkezik: 17.41
Szolnokra érkezik: 18.05
Járat száma: 17203
 
Itt az utasok leszállnak a kerékpárokkal együtt és megvárják az alábbi vonatot:
 
Szolnokról indul: 18.33
Hatvanba érkezik: 19.47
Járat száma: 5711

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: 20/380-2329.

________________________________________________________________________

Egyszeri és utolsó lehetőség a kalandozásra a Tisza mentén!

Szolnokról indulunk, és egy "belvárosi challenge" keretében bebarangoljuk a Gulyás fesztiválra készülő város nevezetességeit. Felkeressük a Rákóczi várat, a Szigligeti Színházat a katonai és a repülőmúzeumot is. Rákóczifalván ismerkedünk a kuruc hagyományokkal, megnézzük a Macimúzeumot, kóstolunk bodagot Cigakházán, kalandpályázunk a Tiszakürti arborétumban és az első éjszakai szálláshelyünkön - gyógymedencés kempingben leszünk, ahol még éjszakai fürdőzésre is lesz lehetőség - Tiszakécskén pedig szüreti hangulattal és helyi termékekkel várnak bennünket.
Fafaragóval, kézművesekkel és borászokkal találkozunk a skanzen szerű óvárosban Csongrádon, de felkeressük a Tisza egyik legszebb strandját is a Kőröstöroknál. Szentesen evezünk a Kurcán, megnézzük melyik volt az a 11 mesterség, amit az iparosok űztek a városban, felkeressük az ország egyetlen japán emlékhelyét az Oyama kaput, valamint egyetlen olimpiai fáját is. Megnézzük milyen egy szélmalom Szegváron és belekóstolhatunk a néptáncba is. Mindszenten pedig a vízes és kulturális programok teljes tárháza vár ránk, olyan ősi mesterségeket próbálhatunk ki, mint a hálókötés, szövés-fonás, kubikosság, paprikaszelés, méhészet. Második éjszakát az élő Tisza partján töltjük (még ilyen sem volt) Mindszenten a Kempingben.
A túra utolsó napján a természetvédelmi őrök segítségével meglessük a madárvonulást a Csaj tavon, több tízezer madár pihen meg ilyenkor a háborítatlan területen. Elkirándulunk Ópusztaszerre is. Mártélyon végigjárjuk a vízi tanösvényt. Hódmezővásárhelyen - mielőtt célba ér a Tiszavölgy Kalandtúra - még megismerkedünk a híres vásárhelyi hímzéssel, valamint Ambrus Sándor fazekas mester is bemutatja műhelyét. Vásárhely egyedülálló abban, hogy 3 stílus is kialakult, de erről a mester ízös beszéde majd szebben szól. Emellett természetesen minden kalandtúránál elmaradhatatlan a kalandpálya, ebben minden nap lesz részünk! Kóstolunk majd a helyi ízeket is.

Úgy ismerhetitek meg a térséget, ahogy még eddig senki, és mivel a Tiszavölgy Kalandtúra csak a 2012-év programja, ezért lehet, hogy utánatok sem lesz senkinek hasonló élményben része.

JELENTKEZZETEK MINÉL ELŐBB ÉS MINÉL TÖBBEN! Ez az utolsó részvételi lehetőség az ingyenes túrán, mert csak az idén állt rendelkezésre a pályázati forrás. Egyelőre nem látjuk miképpen tudjuk újra megrendezni a programot, mert a szponzorácós forrást nem látjuk, egy ilyen program önköltségi ára pedig pályázat nélkül kb. 30-40 000 forint/fő, amit kevesen tudnak ma bevállalni.

A RÁKÓCZIFALVAI MACIMÚZEUM KÉRÉSE, HOGY HOZZATOK MAGATOKKAL RÉGI, MÁR NÉLKÖZHETŐ JÁTÉKMACKÓKAT, AMIKKEL GYARAPÍTHATJUK A GYŰJTEMÉNYÜKET! KÖSZÖNJÜK!

Szolnok - Szeged útvonalterv

2012. szeptember 7. péntek - 1. nap útvonalterve 2012. szeptember 8. szombat - 2. nap útvonalterve 2012. szeptember 9. vasárnap - 3. nap útvonalterve Bővebben...

Program

Útvonal és programleírás Program:  Péntek   7.30 -9.30 Csapatok érkezése Szolnokra, regisztráció, logoval ellátott pólók és pohár átvétele a frissítésekhez. Itiner (pontos útvonal és feladatjegyzék, Bővebben...

Csapatok

Szolnok-Szeged       Csapat neve Település Csapatkapitány Létszám Gördögök Szolnok Oskó Bálintné 16 fő Bikers of the Queen Veszprém Papp Bővebben...