akadálymentes verzió
 

4. hétvége
Tiszafüred - Szolnok
2012. augusztus 24-26.


Fotógaléria az 1. napról

Fotógaléria a 2. napról

Fotógaléria a 3. napról


Összefoglaló videó a 4. hétvégéről


_______________________________________________________________________

1. nap beszámoló

Kalandozás Egyek és Nagykörű között a fenntarthatóság jegyében - péntek

Kissé kalandosan érkeztünk, mivel több csapatnak is vágányzár nehezítette az eljutását Egyekre, de végül 10 óra után el tudtunk indulni, miután Dr. Miluczky Attila, a település polgármestere köszöntött minket. A rajtnál – szokás szerint – Hídvégi-Üstös Pál vezette fel a 350 résztvevőt, 100 éves velocipédjével.
Az első megállónk Tiszadorogma volt, ahová komppal keltünk át. A Tisza partján megnézhettük, hogy miként készülnek a szebbnél szebb vesszőkosarak, és érdekes, gyakorlati bemutatót láttunk arról, hogyan fogták száz éve és fogják még ma is a halászok tiszai halat, illetve hogyan készült például a dobóháló. A polgármesteri hivatal mögött az önkormányzati kertben "élmény-kapálásban" volt részünk, ez minden csapatból legalább egy főnek kötelező volt. A kultúrházban megnéztük a vesszőfonó kiállítást és a tájboltot.
Tiszabábolnán a kikötőben megfuttattak minket, és megoltottunk egy, a fenntartható életmóddal kapcsolatos feladatot is.  Tiszavalkon megmutatták nekünk, hogy miként készül gyékényből a szakajtó.
Poroszlón természetesen az Ökocentrum volt a cél: a Vízi Tanösvényt jártuk be, részben hajóval, részben a gyönyörűen kiépített sétányon. Egy újabb fenntarthatósági feladat után egy kalandpálya várt ránk: drótkötélpályán suhantunk át a víz felett. A Tisza-tavi Ökocentrum hatalmas, üvegalagutas akváriumában megdöbbentő méretű tiszai halakat, kinn pedig nagyon aranyos vidrákat láttunk, akiknek az etetését is megcsodálhatták a szerencsés időben érkezők.
Sarudon eveztünk, illetve kipróbálhattunk egy átlátszó, hatalmas gömböt, ami a vízen forgott, lehetett fürdeni is. Este lett már, mire Kiskörére értünk, a kempingbe. Itt meleg vacsora (nagyon finom babgulyás leves, és lekváros bukta), és sok-sok felállítandó sátor várt.

2. nap beszámoló

Kalandozás Egyek és Nagykörű között a fenntarthatóság jegyében - szombat

Bár péntek este elég jó időben aludni tért a társaság, de a reggel 6 órai ébresztő nem volt mindenkinek könnyű. Reggeli és eligazítás, pakolászás után 8 órakor rajtoltunk a Kisköre Kempingből.
Dinnyésháton volt az első megállónk: a helyi tűzoltók találtak ki néhány feladatot a számunkra, illetve egyensúlyozós-kötéltechnikai feladatot kellett teljesíteni. és persze egy fenntarthatósági feladat is.
Megállhattunk Poroszlón, hogy aki tegnap nem jutott be a Tisza-tavi Ökocetrumba, az ma nézhesse meg az óriási halakat és az aranyos vidrákat, illetve a Nyitott porták program keretében a tájházat.
Ezután következett a mai nap egyik legérdekesebb programja! Tiszafüreden a Robin Kalandparkhoz érkeztünk, ahol előbb újra a környezettudatosságról tanultunk, majd át kellett jutnunk a szigetre. Ennek két módja volt: vagy kenukba pattantunk és körbeeveztük a szigetet, hogy a túlsó felén kössünk ki vagy (az úszni nem tudók) motorcsónakkal kelhettek át a vízen. A szigeten remek próbatétel várt minket: kipróbáltuk a "Tanösvény a lombkorona szinten" kötélpályás útvonalat, és akinek volt ideje, az bemászott a gumilabdába, hogy guruljon egyet, mászhatott falon is. Ha több időnk lett volna, akkor a számos kalandpálya valamelyikén is végigmentünk volna, de majd önállóan visszatérünk, mert sok kalandot rejteget az a sziget.
Tiszaszőlősön elhaladtunk Sissi tiszteletére ültetett 150 éves tölgyek mellett, majd megnéztük a templomot. A sportpályán pedig részesei lehettünk a faluban minden évben megrendezett virtus vetélkedőnek: példának okáért csizmát hajítottunk messzire, kosarat és rudat tartottunk ki, tejeskannával futottunk… Láttuk a valamikori itt álló - de elbontott és Ausztriában újjáépített - kastély régi víztornyát is. És még nem volt vége a programoknak: a Szőlőszem farmra kerekeztük, ami egy kész csoda: emu, láma, itthon honos jószágok, gólya volt a farmon, ezeket mind megcsodáltuk, ahogy a gyönyörű épületeket és pompás kertet, tavacskát is. Teljesítettük a fenntarthatósági feladat, majd Tiszaderzsre kerekeztük. Megnéztük az Árpád kori templomromot, a sportteremben pedig a környéken alkotó festők és fafaragók munkáit csodáltuk, de csak azután, hogy megkóstoltuk a nekünk sütött, remek lekváros kifliket! Micsoda kiflik voltak ezek! 20 asszony szombat hajnalban állt neki hogy mindenki a saját receptje szerint, a saját lekvárjával készítse el a kifliket – mi pedig nem győztük kóstolgatni és köszönni a remek fogadtatást!
Már alaposan benne jártunk a délutánban, amikor Abádszalókra, a Tisza tó legnagyobb, és legtöbb programot kínáló strandjára értünk. Itt az volt a feladat, hogy pecsétet kellett szerezni a tóban álldogáló pecsétőrtől. Mindenkinek jól esett az ezzel járó pancsolás, és Gyürei tekergők jól meg is tréfálták a pecsétőrt, aki végül maga is elázott.
Eltekertünk Kiskörére, a töltés mellett megálltunk a duzzasztóműnél, mely minden árvízkor kulcsszerepet játszik a folyó és a mellette lakók életében.  A töltésen vendéglátónk Fejes Lőrinc szakaszmérnök várt, aki röviden bemutatta a létesítményt. Számunkra azért is különösen fontos ez a program, mert a vízügyi szakemberek munkájának köszönhető, hogy a Tisza nem lett holt folyó, a ciánszennyezést gyorsan átvezették a Tisza-tavon, ezzel megőrizve a helyi állat és növényvilágot, ami hozzájárult a folyó további területeinek újjáéledéséhez is. 
A napot a Kiskörei strand-kempingben zártuk, ahol pörkölt és főtt tészta, káposztasaláta volt a vacsoránk – mint mindig, most is ingyen. Vasárnap is korán kelünk, úgyhogy mindenkinek jó éjszakát!


3. nap beszámoló

Kalandozás Egyek és Nagykörű között a fenntarthatóság jegyében - vasárnap

Álmos arcokat szerettünk volna fotózni, videózni reggel 6 órakor, amikor az ébresztő volt, de a legtöbben olyan frissen és ruganyosan bújtak ki a sátorból, hogy bizony alig találtunk ilyet. :)
8 órakor látványosan rajtoltunk, autóval vezették fel a csapatokat a töltésen.
Első utunk Tiszaroffra vezetett, ahol 2 helyszínen is kézműves foglalkozással vártak minket. Egyik helyen agyagozni lehetett, mégpedig korong használatával, és perkelt tortát is kóstoltunk. A másik helyszínen (az iskolában) kipróbáltuk a tűzzománcozást és a nemezezést. Az az igazság, hogy akkora munkát adtunk a lelkes helybélieknek, amit szinte nem is lehet szavakkal megköszönni! Egyrészt égett a kezük alatta munka, hogy az agyagozást technikájának elmesélése közben irányítsák a mozdulatainkat, másrészről a tűzzománcozásközben nem győztek ezer kérdésünkre válaszolni (most mit kell tenni? Jó így? Elég sima már? Meddig áztassam? Hogyan csinálhatok mintát?) másrészt az elkészült medálokat, kitűzőket ki is égették gyorsan – a kis kemence csak nyelte be a sok kis „remekművet”. Komolyan nagyon élveztük, és hálásan köszönjük a lehetőséget!
Megnéztük még a templomot, ahol a torony "jegyben jár" a hajóval (tehát külön van a templom a harangtoronytól), majd elgurultunk a komphoz. Mielőtt kompra szálltunk, az egyensúlyozási technikánkat tesztelték, egy drótkötélen kellett átsétálnunk. A kompozás pedig az eddigi 4 hétvége egyik legizgalmasabbja lett: az alacsony vízállás miatt meg kellett tolni a kompot – vízben! A csapat egy része leszállt, beleereszkedett a vízbe, és 6-8 ember rátolta a kompot a partra.
A tiszasülyi tájháznál megjelent a település apraja-nagyja: helyi termékeiket hozták ki, melyekből kóstolhattunk, vásárolhattunk, felmentünk facebookra (mert a tájházban lehet!), és gyorsan posztoltunk, bizonyítva, hogy kistelepüléseken is megoldható az internetezés. A kedvünkért rengeteg kürtős kalács is sült!
Kőteleken megnéztük az iskolatörténeti gyűjteményt, a tájháznál pedig nótával vártak minket az asszonyok. Akinek kedve volt, együtt énekelt velük, miközben mások azt próbálták ki, hogyan kell gamóval vizet hordani. Ettünk friss pogácsát és a helyi hentes által készített szalonnás kenyérkockákkal is csillapítottuk éhségünket.
Végül Nagykörűbe értünk, ahol a parton Balogh Péter táj- és környezetvédelmi szakembertől az árvizekről halhattunk érdekességeket, a gyerekek pedig kézimalomban búzát őrölhettek. Amikor már mindenki célba ért, átadtuk az okleveleket és ajándékokat – a szokásos Tiszavölgy Kalandtúrás, iránytűs, hűtőrudas kulacsokat. Ettünk egy adag sajtos-tejfölös tésztát, és mindenki elindult hazafelé.

 

___________________________________________________________________________

Tiszavölgy Kalandtúra 4. hétvége: Vár a Tisza tó!

2012. augusztus 24-26. Utolsó élmény a suli előtt!

Vár a Tisza-tó! Bejárjuk a vízi tanösvényeket, és evezve is bebarangoljuk a tó öblítőcsatornáit, felmászunk a madármegfigyelő tornyokba. Végigjárjuk a Tisza-tó környéki településeket, ismerkedünk a kivételes madárvilággal. Láthatunk szürke gémet, bakcsót, kanalas gémet, nagy kócsagot, kormoránt, és még az is lehet, hogy megpillantunk egy kerecsensólymot. Fényképezőgépét senki ne felejtse otthon! A rengeteg természeti látnivaló mellett halászoktól megtanulhatjuk a varsás halfogás fortélyait, kosárfonó ismertet meg bennünket ezzel az ősi, víz melletti mesterséggel. Lehet vásárolni is kosarakat, akár kerékpárkosarat is, mely sokkal praktikusabb és fenntarthatóbb, mint a mai műanyag termékek. És mint eddig is mindig, most is helyi háziasszonyok sütnek, főznek nekünk. Kóstolunk majd krumplis ételeket Abádszalókon, mézeset Tiszanánán, kecskesajtot Nagykörűben. Ha már a Tisza-tónál vagyunk nem fogjuk kihagyni a tó két legnépszerűbb látványosságát sem: az idén átadott poroszlói Ökocentrumot, valamint az ország legnagyobb kalandparkját Tiszafüreden. Evezünk, úszunk, kalandpályázunk, és ha már itt vagyunk, körbekerékpározzuk a tavat.

Úgy ismerhetitek meg a térséget, ahogy még eddig senki, és mivel a Tiszavölgy Kalandtúra csak a 2012-év programja, ezért lehet, hogy utánatok sem lesz senkinek hasonló élményben része.

Egyedi, megismételhetetlen, kivételes, életre szóló kalandban lesz részetek! Nevezettek minél előbb!


___________________________________________________________________

Találkozó időpontja: 2012. augusztus 24. péntek 7.30 óra
Találkozó helyszíne: Egyek, Fő tér (Móra Ferenc Általános Iskola előtti parkoló)
Csapatok regisztrációja: 7.30-9.30 óra között
Ünnepélyes megnyitó, szabályok ismertetése: 9.45 óra
Rajt: 10.00 óra
___________________________________________________________________


Indulási állomás: EGYEK (Debrecen-Füzesabony vasútvonal mellett)
Érkezési állomás: Nagykörű (Fegyvernek-Örményes vasútállomás 9 km-re, Szolnok vasútállomás 28 km-re, Kisújszállás vasútállomás 34 km-re)

MÁV-val egyeztetett kerékpár-szállításra kijelölt járatok és irányok EGYEKRE érkezéshez augusztus 24-én:

 
1. Debrecen felől (Nyíregyházáról érkezőknek is)
Debrecenből indul: 6.45
Egyekre érkezik: 8.05
járat száma: 6510

2. Füzesabony felől (Miskolcról érkezőknek is)
Füzesabonyból indul: 7.07
Egyekre érkezik: 7.51
járat száma: 6517

3. Szolnok felől átszállással (a Karcag és Tiszafüred közötti vágányzár miatt)
Szolnokról indul: 6.33
Egyekre érkezik: 9.50
járatok száma: 5749, 5510, 6527
Kérjük, hogy ezt a vonatot csak a szolnoki, ceglédi jelentkezőink használják, az ő igényeikre szabott a kapacitása!


A Szolnok irányából Egyekre érkező csapatok késői beérkezése miatt kérjük az érintetteket, hogy a Fő térre érkezést követően azonnal keressétek meg a regisztrációs pontokat, illetve a csapatok kapitányát kérjük, hogy keressék meg Hídvégi-Üstös Pált, akitől megkapják az eligazítást a napi programmal kapcsolatban.

MÁV-val egyeztetett kerékpár-szállításra kijelölt járatok és irányok HAZAUTAZÁSHOZ augusztus 26-án:
 
1. Szolnok-Cegléd-Budapest felé
Fegyvernekről indul: 16.46
Szolnokra ér: 17.20
Ceglédre ér: 17.44
Budapest, Nyugatiba érkezik: 18.42
járat száma: 623

2. Debrecen-Nyíregyháza felé
Kisújszállásról indul: 18.22
Debrecenbe ér: 19.30
Nyíregyházára érkezik: 20.14
járat száma: 6206


3. Szolnok-Hatvan-Füzesabony-Miskolc felé (átszállással)
Fegyvernekről indul: 15.46
Szolnokra ér: 16.20
Szolnokról indul: 16.33
Hatvanba ér: 17.47
Hatvanból indul: 17.55
Füzesabonyba ér: 18.45
Füzesabonyból indul: 18.53
Miskolcra érkezik: 19.29
járatszámok: 1655, 5723, 5516, 568


A hazautazást nehezítő, Fegyvernek-Kisújszállás közti vágányzár kikerülésére megoldás lehet, hogy a vasárnap már nem tartotok velünk, hanem Kisköréről visszakerekeztek Tiszafüredre. Itt már nem szerveztünk kerékpár-szállító kocsikat, így számolni kell azzal, hogy annyi kerékpárral lehet felszállni a kiszemelt vonatra, amennyi azon a vonalon a MÁV hivatalos kapacitása. Akik mégis emellett döntenek, kérjük jelezzék szombat este a beérkezéskor, hogy vasárnap reggel az okleveleket és az ajándékokat átadhassuk.

 

Egyeki és nagykörűi szállásfoglaláshoz a honlapunk Tiszavölgyi települések menüpontja alatt található információ, a települések oldalain.

___________________________________________________________________

Korlátozott számban 2000 Ft kedvezménnyel kerékpárbérlési lehetőség (Egyeken átvétel, Nagykörűben leadás): 4500 Ft/3 nap/kerékpár

Pontos igényeket a tiszavolgykalandtura [bejgli] gmail.com címre jelezzétek!
Az előzetes igények szerinti kerékpárokat Egyekre szállítják (egyébként a településen nincs kerékpárbérlés!), majd a túra végpontján (Nagykörű) lehet leadni. A kerékpárbérlés díját előre, átutalással kell fizetni a honlapon megadott számlaszámra.


__________________________________________________________________________

Tiszafüred - Szolnok útvonalterv

2012. augusztus 24. - 1. nap útvonalterve 2012. augusztus 25. - 2. nap útvonalterve 2012. augusztus 26. - 3. nap útvonalterve Bővebben...

Program

Útvonal és programleírás Program:  Péntek   7.30 -9.30 Csapatok érkezése Egyekre, a Főtérre, regisztráció, logoval ellátott pólók és pohár átvétele a frissítésekhez. Itiner (pontos útvonal Bővebben...

Csapatok

Tiszafüred-Szolnok augusztus 24-26.     Csapat neve Település Csapatkapitány Létszám Gördögök  Szolnok Balla György 29 fő Kunhegyes Kunhegyes Tamásiné Bővebben...