akadálymentes verzió
 

ÚJ! Összefoglaló videó a 2. hétvégéről

ÚJ! Videó a sárospataki rajtról

ÚJ! Fotógaléria az 1. napról

ÚJ! Fotógaléria a 2. napról

ÚJ! Fotógaléria a 3. napról


1. nap beszámoló

Tisza-völgyi kalandok a fenntarthatóság jegyében – Záhony és Tokaj között
Hogyan óvhatjuk környezetünket a tízóraink összeállításakor? Miként használhatjuk a legkisebb környezet-terheléssel az autót? Erről is sokat tanultak a Tiszavölgy Kalandtúra résztvevői a rendezvénysorozat 2. hétvégéjén, mely során Záhony és Tokaj között barangoltak a Tisza mentén 350-en, teljesen ingyen.
 
Bátorságpróba, lenyűgöző helyszínek, drótkötélpályák, fenntarthatósági feladatok, és több mint 200 km biciklizés – csak néhány részlet abból, amit átélhettek a Tiszavölgy Kalandtúra 2. hétvégéjének túrázói.
 
2012 legnagyobb öko-kalandjának 2. hétvégéje a sárospataki megnyitó és rajt után egy extrém programmal, Megyer-hegyi Tengerszemnél kezdődött: a hely szépsége is egyedülálló és a megoldandó feladat is komoly bátorságot igényelt. A tengerszem egy több tíz méteres, meredek sziklafalra kiépített kötélpályás mászással várta a 350 résztvevőt (videó és képek a facebookon). A feladat nem volt kötelező, de sok csapatból vállalkozott legalább egy fő, hogy alpin-technikát használva megküzdjön a meredéllyel. Pihenésképp fenntarthatósági feladatokat kellett teljesíteniük, melynek részeként szembesülhettek azzal, hogy milyen messziről, sokszor tízezer kilométer távolságból érkeznek hozzánk élelmiszerek – ez pedig feleslegesen terheli a környezete. Ezután indulhattunk tovább a Bodroghoz, ahol evezni lehetett. Megnéztük a Rákóczi várat, majd a Karos határában lévő honfoglalás kori temetőt.
Karoson honfoglalás kori emlékháznál nagyon látványos lovas-íjász bemutatót láthattunk, videót erről is lehet látni a facebookon.
 
Karcsán az árpád-kori temetőt néztük meg, Pácinon a kastélyparkban ismét a környezetet tudatosságról szerezhettünk ismereteket, majd innen Nagyrozvágyra mentük, ahol egy biokiskert kapálása és malacok etetése, itatása volt a feladat. 
Kisrozvágyon megkerestük Berzsenyfalut, mely egy árpád-kori régészeti helyszín, itt végre mi magunk is íjászkodhattunk és lóra ülhettünk. Hihetetlen volt, de szinte kivétel nélkül mindenkinek ízlett a lestyános köleskása. Itt is több öko-feladatot kellett megoldani, többet között arról tanulhattunk, hogy ha már mindenképpen autóba kell szállnunk, akkor mikén tarthatjuk a legalacsonyabb szinten a károsanyag-kibocsátást.
Utolsó megállónk Cigánd volt, a tájháznál kézműves feladat várt minket.
 
Dombrádon, a Tisza parton kempingben van a szállásunk, finom pörkölttel vártak minket, majd mindenki felállította a sátrát.
A Tiszavölgy Kalandtúra az Európai Uniós támogatással az Új Széchenyi Terv keretében kerül megrendezésre, hétvégénként 350 résztvevő számára a szállás és az ellátás is teljesen ingyenes. Szombaton és vasárnap még több mint 120 kilométernyi biciklizés és számos kaland vár ránk!
További részletek: www.tiszavolgy.hu és www.facebook.com/tiszavolgykalandtura

2. nap beszámoló

Tisza-völgyi kalandok a fenntarthatóság jegyében – 2. nap

Aki esetleg azt hitte, hogy nem lehet már fokozni a pénteki nap izgalmait, az tévedett: szombaton 75 illetve 45 kilométeres kerékpározást lehetett választani, és drótkötélpályán suhantunk át a Rétközi tónál. Íme, a szombati beszámoló!
2012 legnagyobb öko-kalandjának 2. hétvégéje Sárospatakról indult pénteken, szombaton reggel pedig Dombrádról kezdtük a környék felfedezését. Két útvonalból lehetett választani: az edzettebben 75, a gyorsabban elfáradók 45 km-t tekertek.
 Révleányváron egy hihetetlenül magas fehér nyárfa alatt kellett úgynevezett 0 kilométeres tízórait összeállítani, ez azt jelentette, hogy megtanulták a résztvevők, hogyan válogassanak az étkezés összeállításakor annak alapján, hogy az élelmiszer minél kevesebbet utazzon, így minél kevésbé terhelje a környezetet. A hatalmas fát pedig azért kellett körül öleli, mert meg kellett saccolni, hány öl a fa.
Zemplénagárdon olyan ügyességi feladatokat kellett végrehajtani, amilyeneket anno az úttörők kaptak. Videó: http://www.facebook.com/photo.php?v=133395740133091
A tuzséri Tisza parton evezős oktatás várt ránk, és akinél volt fürdőruha, az meg is mártózott a Tiszában. Tuzséron a kastély parkjában tűzoltók leptek meg minket feladatokkal, Záhonyban pedig a Vasutas Nap forgatagában lehetett körülnézni.  
Zsurkon mi magunk is 0 kilométeres uzsonnát kaptunk: helyben sütött kenyeret kentek házi disznózsírral, uborkát és hagymát adtak mellé, és a híres szabolcsi almát kóstoltuk meg. Tiszaszentmártonon egy helyi háziasszony befűtötte számunkra a kemencét, bemutatta, hogyan készül a hagyományos kenyérlángos.
Szabolcsveresmarton a Rétközi tónál építettek ki a számunkra drótkötélpályát, mely mindenkit nagyon feldobott: hevederbe ülve, egy magas létráról indulva kellett átsuhanni a tó egy kis öble fölött. Visszafelé pedig úgy lehetett jönni (a bátrabbaknak), hogy egy vízben végződő kötélpályára csatolták át magukat, és hatalmas lendülettel a tóba érkeztek. Videó: http://www.facebook.com/photo.php?v=133484973457501
Ezután hegyeket kellett (szerencsére csak tájoló segítségével) megkeresni, illetve kitelepült egy kis kecskefarm a tiszteletünkre, így kipróbálhattuk a kecskefejést is. Nagyon finom, fűszeres kecskesajtot és –kolbászt kóstoltunk.
Ma olyan fenntarthatósági feladatot is kaptak a résztvevők, melyből kiderült számukra, hogy miként termelhetnének kevesebb szemetet a folyadékfogyasztásuk során.
 Kékcsén a Tiszavölgy Kalandtúra tiszteletére hatalmas adagot sütöttek a híres kékcsei kapros kenyérlángosból. A dombrádi érkezés előtt ég megnézhettük a tiszakanyári falunapot is. Most is (a jegyzet írásának idején) tart a Tankcsapda koncert a dombrádi kempingben, ha ennek vége, mindenki nyugovóra tér, mert holnap még nagyon sok kaland vár ránk!
A Tiszavölgy Kalandtúra az Európai Uniós támogatással az Új Széchenyi Terv keretében kerül megrendezésre, hétvégénként 350 résztvevő számára a szállás és az ellátás is teljesen ingyenes.
További részletek: www.tiszavolgy.hu és www.facebook.com/tiszavolgykalandtura

3. nap beszámoló

Tisza-völgyi kalandok a fenntarthatóság jegyében – 3. nap

A szombat esti Tankcsapda koncert után néhányan meglehetősen álmosan ébredtek, de azért elég jó ütemben sikerült a táborbontás, beszedtük a kölcsönbe adott sátrakat, matracokat és hálózsákokat. A rajtolás után mindenki Nagyhalász felé vette az irányt, hogy megnézhessük hazánk legismertebb gólyafészkét. A Halász család életét webkamerán figyelik szerte a világon, most a kedvünkért a Magyar Madártani Egyesület két távcsővel mutatta meg, hogy mit csinálnak a fiókák.
Ibrányban a kurucok emléke előtt tisztelegtünk, majd a helytörténeti gyűjteménynél várt ránk egy feladat.
Paszabon szinte tátott szájjal néztük, ahogy szőttest készít egy asszony: olyan bonyolult, több szintes fonalhálózatot kezelt. Tiszabercelen fenntarthatósági feladatként azt beszéltük át, hogy milyen élelmiszert milyen hónapban kell ahhoz megvenni, hogy ezzel is törekedjünk a minél kisebb ökológiai lábnyom elérésére. A 100 éves szivattyúház főleg a férfiak szívét dobogtatta meg: ez az ipari műemlék a maga lenyűgöző méretével és történetével igazán megért 200 méter sétát a tűző napon is. Visszafelé az árnyas fák alatt egy varsakészítőnél álltunk meg: láthattunk többféle, saját készítésű hálót, és azt is, hogy a reggel vízbe tett varsában kora délutánra már rengeteg hal ficánkolt. Jó volt látni ezt a környezetbarát halfogási módszert!
Gávavencsellőn a Sváb háznál alig győztük kapkodni a meggyes réteseket a tepsiből, és elfogyott a házi szörp is – igazán jól megvendégeltek minket, míg megnéztük a szépen berendezett házat.
Végül Szabolcson, az ezer éves Földvárnál értünk célba: ki-ki attól függően, milyen tempóban haladt.
További részletek: www.tiszavolgy.hu és www.facebook.com/tiszavolgykalandtura


Sárospatakról rajtol a Tiszavölgy Kalandtúra
2. hétvégéje

A rajt időpontja: 2012. 07.06. péntek
7.30-9.30 Csapatok regisztrációja
9.30 Ünnepélyes megnyitó
10.00 Rajt

A rajt pontos helyszíne:
Sárospatak, A Művelődés Háza és Könyvtára (Eötvös u. 6.)
Térkép itt megnézhető.


Folytatódik a Tiszavölgy Kalandtúra 2012. július 6 és 8 között a Záhony és Tokaj közötti szakaszt fogjuk bebarangolni és elkirándulunk a Bodrogig is. Az első nap újra Rákóczi és a kurucok nyomában járunk, tárogatószó mellett rajtolunk el  Sárospatakról A Művelődés Házától.  A Zemplén egyik legszebb természeti látványosságánál a Megyer Hegyi Tengerszemnél, mindjárt egy látványos kötéltechnikai feladattal indul a hétvége, majd bebarangoljuk a Rákóczi várat és egy keveset evezünk a Bodrogon. Sárospatak után honfoglaló őseink útján haladunk, megnézzük az múzeum parkot Karos határában, az árpád kori templomot Karcsán, a kastélyt Pácinon, majd lóra ülhetünk, íjászkodhatunk, sámondobolhatunk és megkóstolhatjuk őseink étkeit is a kisrozvágyi Berzsenyfalu honfoglalás kori faluban. A szállásunk Dombrád üdülőterületén lesz a Tiszapart Üdülőközpontban mindkét napon pénteken és szombaton éjszaka is. A szombati és vasárnapi napon eljutunk egészen Záhonyig, ahol a vasutasnap keretében ismerkedünk a vasúti közlekedéssel, de meglátogatunk fatornyos templomot Zsurkon, kalandozunk Tisza menti holtágakon, kalandpályán kelünk át és evezünk a szabolcsveresmarti tavon, kecskét fejünk, kenyeret sütünk, szőttest szövünk Paszabon, megnézzük a 100 éves szivattyúházat Tiszabercelen, megismerkedünk a  varsa készítéssel és tiszai harcsafogás rejtelmeivel az egyik leggyakorlottabb halász segítségével, bekukkantunk az ország leghíresebb gólyacsaládjának életébe Nagyhalászon. A legszebb kulisszák között, az árpád kori templom mellett, a szabolcsi földvárnál érünk célba. Izgalmas és élménydús hétvége áll megint előttünk, úgy barangoljuk be a Tisza-mentét ahogy előttünk még eddig senki.

Van még néhány szabad helyünk, 2012. július 2-ig lehet még jelentkezni.


Türelmetlen vagy, nem tudod kivárni, hogy vasárnap élőben pillanthass bele az ország leghíresebb gólyacsaládjának életébe?
Itt találsz bővebb információt róluk: Nagyhalászi Gólyamegfigyelő Program


Bodrog
Cigánd
Dombrád
Karos, Honfoglalás kori temető
Karos, Honfoglalás kori temető
Kisrozvágy Berzsenyfalu
Kisrozvágy Berzsenyfalu
Megyer-hegyi tengerszem
Megyer-hegyi tengerszem
Megyer-hegyi tengerszem
Pácin
Pácin
Pácin
Sárospatak
Sárospatak
Sárospatak

Záhony - Tokaj útvonalterv

1. nap - július 6. útvonalterve 2. nap - július 7. útvonalterve 3. nap - július 8. útvonalterve Bővebben...

Program

Útvonal és programleírás Program: Péntek   7.30 -9.30 Csapatok érkezése Sárospatakra A Művelődés Házához, regisztráció, logoval ellátott pólók és pohár átvétele a frissítésekhez. Bővebben...

Csapatok

Záhony - Tokaj július 6-8.     Csapat neve Település Csapatkapitány Létszám Család Sopron Pipicz László 5 fő Gördögök 2 Szolnok Perei Bővebben...