akadálymentes verzió
 

ÚJ! 1. hétvége összefoglaló videó

1. nap

1. nap fotógaléria

Elkészült a Tiszavölgy Kalandtúra saját lekvárja Szatmárcsekén, átsuhantak a Túr fölött egy szál drótkötélen és sok mindent megtanultak a szelektív hulladékgyűjtés hasznáról és módjáról a kalandozók – mindezt úgy, hogy 60 kilométert tekertek le Tiszabecstől Gergelyiugornyáig.
 
350 kerékpáros vágott neki az útnak dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő köszöntője után Tiszebecsen az év legnagyobb fenntarthatósági rendezvényének, a Tiszavölgy Kalandtúrának. Milotán a banán útját ismerhették meg, majd kenuztak a Túron Tiszakóródnál. Rókáson a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója, Habarics Béla adott feladatot a résztvevőknek. Túristvándiban azt mutathatták meg, hogyan kell szelektíven szétválogatni a hulladékot, majd a legizgalmasabb program következett: a Túr fölött egy szál drótkötélen csusszantak át. Ezt a feladatot szinte minden résztvevő kipróbálta, Pataki Zita, a RTLKlub műsorvezetője, időjósa például életében nem csinált még hasonlót, de most kétszer is nekivágott a kb. 150 méteres suhanásnak.
Szatmárcsekén teljesen új lekvár-receptet próbáltak ki a Tiszavölgy Kalandtúra tiszteletére: cseresznyét főztek almával. A mellé kínált specialitás, a „pezsgős pogácsa” annak ellenére is kelendő volt, hogy az összes megállónál megtraktálták a társaságot mindenféle helyben termő finomsággal.
Nagyar község szinte egész apraja-nagyja részt vett a kalandtúrázók kalauzolásában, kikiáltók, énekesek vezették le a feladatokat, és igazán finom babgulyással várták a kerékpárral érkezőket. A Gergelyiugornyai éjszakázás előtti utolsó állomás Gulács volt, ahol hulladék- és árvízi totót kellett kitölteni.
A résztvevők sátrakban alszanak, szombat reggel pedig folytatják az Európai Uniós támogatással az Új Széchenyi Terv keretében megszervezett, teljes egészében ingyenes túrát, mely vasárnapig tart.

A tiszabecsi rajtról készült filmet itt megnézhető.
 

2. nap

2. nap fotógaléria

Kötélhídról csobbanás, kenyérlángos-sütés, kincskeresés - ez is várta a fenntarthatósági feladatokon kívül a Tiszavölgy Kalandtúra részvevőit a második napon. Ma is majdnem 60 kilométert tekertek le a résztvevők Szatmárban és Bereg ben.
A biciklisek reggel 8 órakor indultak el Gergelyiugornyáról, és az első feladat tájékozódási volt: megadott irányokba indulva tereptárgyakat kellett megkeresni. Panyola előtt a pálinkafőző mellett több órát töltöttek el a résztvevők, mert a komposztálás folyamatával ismerkedtek, ezen kívül íjászkodtak a Kürtgyarmat honfoglaláskori-hagyományőrző egyesület szervezésében, kenuztak, és GPS segítségével tájékozódtak.  Míg Tivadaron keresztül haladva elértek Tarpáig, számos látványosságot nézhettek meg. A 350 kerékpáros több csapatra bomolva kerékpározott az utakon, Tarpán pedig mindenki megnézte a Szárazmalmot, ahol a csapattagok magukat fogták járomba és hajtották meg a malmot – jelképesen megőrölve a búzát, melyből aztán a tarpai művelődési ház udvarán kenyérlángost sütöttek és számot adtak arról, hogy mennyire vannak tisztában azzal, hogy melyik hónapban melyik zöldég, gyümölcsnek van „szezonja”.
A nap legnagyobb kihívása az volt, hogy meg kellett mászni a tarpai Nagy-hegyet, melynek tetején Dr. Kelemen Béla várta a túrázókat, hogy elmesélje nekik a fenntartható élet gyakorlati megvalósításának lehetőségeit. Ott szilvalekváros puliszkát és gyógyteát kóstolhattak a kalandozók.
Csarodán a nyolcszáz éves freskókkal díszített templomot nézték meg, majd kiszámolták, hogy a kalandtúra összes résztvevője hány „palackot termel” egy év alatt, ha minden nap csak egy üveg vizet megiszik.  Itt újabb kihívással kellett szembenézni: egy vietnámi-hidat építettek ki a számukra, a legbátrabbak nem csupán átkeltek a drótkötélhídon, hanem bele is ugrottak a Csaronda folyóba.  A gergelyiugornyai pihenő előtt még a tákosi Paraszt Notre Dame-ot nézhették meg a túra résztvevői. Este gulyásleves és túrós bukta várta a körülbelül 60 kilométert letekert kalandozókat, akik Európai Uniós támogatással az Új Széchenyi Terv keretében megszervezett, teljes egészében ingyenes túrán vettek részt.
A három napos Tiszavölgy Kalandtúra vasárnap délután ér véget.

 

3. nap

3. nap fotógaléria


Éjszakai vihar, evezés ladikkal, kecskefejés és kecskesajt-kóstolás - ez volt a Tiszavölgy Kalandtúra első hétvégéjének utolsó napján. A résztvevők Szatmárban és Beregben kalandoztak, és rengeteg élménnyel, a fenntartható élettel kapcsolatos új tudás birtokában indultak haza.
Éjjel hatalmas vihar söpört végig a táboron, de a Lafuma sátrak állták a szelet és az esőt, a táborozók szárazon maradtak. A biciklisek első állomása vasárnap Jánd volt, a Halvány tanösvényen tekertek, majd Vásárosnamény felé vették az irányt. Itt fenntarthatósági feladat várta őket: össze kellett állítaniuk egy úgynevezett 0 kilométeres tízórait, tehát olyan terményeket összeválogatni, melyek szezonálisan helyben teremnek vagy készülnek, nem utaznak száz vagy ezer kilométert valahonnan, hogy az asztalunkra kerüljenek.
 
Kisvarsányon keresztül Gyürére vezetett az út, itt ladikba szálltak, majd ügyességi feladatot kaptak. Tiszaadonyban igazi, helyben készült kecskesajtot kóstoltak a kalandtúrázók, de csak azután, hogy maguk is kaszálták a kecskéknek a füvet, illetve meg is fejték az állatokat. Miután jóllaktak, újabb fenntartható élettel kapcsolatos feladatot oldottak meg, majd Lónyán és a Tiszán keresztül Tiszamogyorósra tekert a csapat.
 
A Főnix kempingben oklevélosztással zárult a háromnapos kalandozás, melyet Európai Uniós támogatással az Új Széchenyi Terv keretében szervezetek meg, s teljes egészében ingyenes volt.

Tiszabecs-Záhony útvonalterv

1. Tiszabecs-Záhony hétvége útvonalterve 1. nap - június 8.  útvonalterve 2. nap - június 9.  útvonalterve 3. nap - június 10. útvonalterve Bővebben...

Program

Útvonal és programleírás Program: Péntek   7.30 -9.30 Csapatok érkezése, regisztráció, logoval és csapat/település névvel ellátott pólók, pohár a frissítésekhez és itiner (pontos útvonal és Bővebben...

Csapatok

Tiszabecs  - Záhony június 8-10.     Csapat neve Település Csapatkapitány Létszám Kölcsey Népe Szatmárcseke Gacsályi József 8 fő Tiszaadony Tiszaadony Lakatos Bővebben...